Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

19 september 2006

Foto Voer - Tonzon

Kritiek op ventilatiecampagne VROM, TONZON niet blij met ventilatiecampagne

TONZON BV, specialist in het ontwikkelen en produceren van energie- en milieusparende technieken uit Enschede, is niet blij met de nieuwe ventilatiecampagne van VROM. Met name het advies het klapraampje in de woonkamer permanent half open te laten staan, ook als er niemand in het woonvertrek is en zelfs als men het pand wil verlaten, is in veel gevallen volstrekt onnodig. Mensen die dit advies opvolgen terwijl dit niet nodig is, verliezen onnodig veel warmte. Dit kost hun geld en vergroot de uitstoot van broeikasgas.

Alleen al daarom had van VROM een genuanceerdere campagne verwacht mogen worden.VROM geeft het ongenuanceerde ventilatieadvies aan alle Nederlanders terwijl het alleen maar van belang is bij woningen met een vochtige kruipruimte. Omdat het onmogelijk is een begane grondvloer volledig luchtdicht te maken, komt er bij deze woningen voortdurend vochtige lucht uit de kruipruimte de woning binnen. Is er een centrale afzuiginstallatie dan is de vochtbelasting extra hoog. Daarbij geldt hoe meer de gevel gesloten is hoe meer lucht uit de kruipruimte gezogen wordt. Deze lucht voert al snel enkele liters water per dag met zich mee. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er een bedompte atmosfeer in deze woningen ontstaat wanneer het klapraampje `s nachts gesloten is en/of men het huis verlaat.

Is de kruipruimte echter droog omdat er uit de bodem geen vocht verdampt dan is het ventilatieadvies van VROM zwaar overdreven. De buitenlucht die via de kruipruimte de woning binnenkomt heeft geen vocht maar wel warmte uit de kruipruimtebodem opgenomen (als de bodem tenminste niet is bedekt met een isolerende laag). Onderweg naar de woning wordt bovendien (fijn)stof achtergelaten zodat de droge voorverwarmde lucht uit de kruipruimte ook schoner is dan lucht die rechtstreeks van buiten komt via een klapraam of ventilatieschuif. De aanvoer van buitenlucht via een droge kruipruimte vormt daarmee een ideale en energiebesparende basis voor een goed geventileerd huis. In woningen met mechanische afzuiging, gaskachels en/of een openhaard wordt weliswaar meer lucht uit de kruipruimte aangezogen maar dat veroorzaakt bij een droge kruipruimte dus geen enkel probleem. Hier mag het klapraampje/ventilatieschuif gerust potdicht wanneer er niemand in de woonkamer is of men het huis verlaat. Wel zo'n veilig gevoel.

Woningen in Nederland moeten worden beschermd tegen water in de vorm van overstromingen, vocht uit de lucht en vocht uit de bodem. T.a.v. de bescherming tegen overstromingen is Nederland wereldvermaard maar als het gaat om de wering van vocht uit de bodem dan zijn de regels zo gebrekkig dat in deze woningen het klapraampje in de woonkamer permanent half open moet staan, ook als er niemand in het woonvertrek is, zelfs als men het pand wil verlaten en helaas ook wanneer men in de privacy van zijn eigen huis geluid wil produceren (een radiospotje stelt dat het raampje ook open moet wanneer men oefent op een muziekinstrument).

meer info: Tonzon - Schelpen in kruipruimten

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl