Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 november 2006

Blue Haeven - John Seifert

Seifert vult eigenzinnig de skyline van Frankfurt

'Blue Heaven' vormt een eigenzinnige aanvulling op de imposante skyline van Frankfurt. De Londense architect John Seifert wil met dit viersterren hotel, in de vorm van een 100 meter hoge verticale schijf, ieders verblijf tot een ware belevenis maken. Het RAICO staalaanzichtsysteem voldeed aan alle eisen om dit project te kunnen realiseren.


Een 'ronde' zaak
De technische omzetting van het ontwerp was niet eenvoudig: een rond, doorlopend glazen oppervlak, waarbij het glazen dak in kleine hoeken geleidelijk inwaarts naar voren buigt. De firma App uit Leutkirch zette voor Blue Heaven het THERM+ Staalsysteem in. Technisch manager Herbert Kathan beoordeelt de gezamenlijke projectafwikkeling - van planning tot montage - als ronduit positief. Daarmee konden de criteria van Planningsbureau AMP uit Neuss probleemloos worden gerealiseerd.

Eén systeem voor alles
"Van onder naar boven nemen de stalen buizen om belastingstechnische redenen toe van 3 tot 8 mm", zegt Kathan. "Rond de hotelkamers worden deze gezandstraald, in de grondverf gezet en afgelakt. Op de 17e verdieping is een zwembad en een spa, waarvan de constructie gealvaniseerd moest worden om corrosie tegen te gaan. Daarnaast moest de bovenkant van het glazen aanzicht vervaardigd worden met een kleine inspring. De constructie diende aan de onderzijde beveiligd te zijn tegen glasval. Het antwoord op dit gevarieerde eisenpakket werd gevonden in het THERM+ Staalaanzicht, 56 mm breed. Ondanks technisch noodzakelijke aanpassingen is het totaalaanzicht optisch identiek. Er is geen onderscheid zichtbaar."

Technische voorkeur
Volgens montagemanager Alexander Schädler is het proces soepel en probleemloos verlopen. In de werkplaats werden steeds twee raamelementen voorbereid, die bij montage in het midden samengevoegd werden. De - om de 3mm - gelaste schroefkanalen met aluminium kern kregen de voorkeur. "Dat is namelijk een simpele en lange termijn oplossing om corrosieproblemen te voorkomen. En voor wat betreft de montage is het doorlopend schroefkanaal erg praktisch." De techniek voldoet aan hoge eisen.

Soepel verlopen bouwtraject
Alexander Schädler ziet de intensieve consultatie als belangrijkste reden voor het soepel verlopen bouwtraject. "Zowel in de werkplaats als op de bouwsite zijn alle stappen tot in detail doorlopen. Al onze vragen werden beroepscompetent beantwoord." En voor Herbert Kathan leidde de positieve ervaring, met zowel het systeem als de samenwerking met RAICO, tot verscheidene andere aansprekende projecten met THERM+, die sinds Blue Heaven zijn gerealiseerd.

Objectinformatie:
Radisson SAS Hotel "Blue Heaven", Frankfurt
Aannemer: Hochtief Projektentwicklung GmbH
Architect: John Seifert Architects, London
Gevelontwerp: AMP Albrecht Memmert + Partner, Neuss
Gevelbouw: Rupert App GmbH, Leutkirch
Gevelsysteem: RAICO Bautechnik GmbH

meer info: RAICO

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl