Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 november 2006

"Een nieuwe toekomst voor het houten kozijn

Onder de titel: ”Een nieuwe toekomst voor het houten kozijn”, organiseerde TimmerSelekt Doornenbal uit Veenendaal, in samenwerking met hardhoutimporteur A. van den Berg/Precious Woods Europe en TNO Delft een symposium over het 3D COMBI-kozijn.

#D Combi Kozijn

Sprekers waren,

  • Jan van Beek van Doornenbal en
  • André van Eckveld van A. van den Berg,
  • Bas van Etten van SHR Stichting Houtresearch,
  • Bert Zwanenburg van Woningborg en
  • Jan de Jong van TNO.

“Te veel partijen zijn op de bouw bezig met de degradatie van het houten kozijn”, was de stelling van Bert Zwanenburg, die namens Woningborg met grote regelmaat wordt geconfronteerd met de ‘ellende’ op de bouwplaats. “De fabrikant levert een uitstekend product”, aldus Zwanenberg: “Maar in de ruwbouwfase gaat veel van de kwaliteit verloren. Vandaar dat we het denken in concepten, zoals de NBVT dat met haar leden dit jaar introduceerde, sterk toejuichen. Daarmee komt het houtenkozijn, zoals het 3D COMBI-kozijn, pas in de eindfase op de bouw en loopt het minder risico al voor gebruik te beschadigen en kan de timmerfabrikant ook garanties bieden.”

Concept 4
Jan van Beek wist te vertellen dat TimmerSelekt Doornenbal inmiddels nadenkt over het zogenaamde Concept 4, waarin service en onderhoud worden vastgelegd. “Zodat de duurzaamheid van het houten kozijn wordt gewaarborgd. Het 3D COMBI-kozijn is samengesteld uit twee soorten hout, waarbij Doornenbal de visie hanteert om hout optimaal te benutten. Of te wel hardhout alleen op die plaatsen, waar het daadwerkelijk nodig is. Op de kwetsbare plaatsen als de hoekverbindingen, hardhouten onderdorpels. “Op de andere, minder kwetsbare delen, gebruiken we dan vurenhout”, aldus Van Beek: “Als we zo selectief en bewust met hardhout omgaan is er wel degelijk FSC hout voldoende. Wanneer we het kozijn dan ook nog afgelakt en beglaasd in de afbouwfase op de bouw brengen en zelf monteren, dan hebben we een volwaardig kozijn dat jarenlang meegaat. Dat is het 3D COMBI-kozijn. In de ruwbouwfase gebruiken we dan het stelkozijn, zoals de aluminium- en kunststofbranche dat ook doen. Wij noemen het wel het geen gezeik kozijn”, aldus Van Beek lachend.

Voldoende FSC hout
Daarmee halen we ook de illusie weg als zou er te weinig FSC hout zijn. Van Eckveld van houtimport Van den Bergh bevestigde de woorden van Van Beek: “We zullen er efficiënter mee om moeten gaan. Dan is er absoluut voldoende. Over dat efficiënt omgaan met de juiste houtsoorten ging Bas van Etten terug naar 1996 toen Carel Doornenbal bij SHR kwam om de eerste onderzoeken te laten uitvoeren op duurzame houtsoorten. Het waren de eerste testen met Robinia, geïmporteerd uit Hongarije, waar Doornenbal nu beschikt over een eigen zagerij en drogerij. Testen die uitwezen, dat gezien het vochtgehalte van Robinia en vuren beide houtensoorten wel degelijk samen gebruikt kunnen worden. Later werden testen uitgevoerd op het 3D COMBI-kozijn dat een wind- en waterdichtheid haalt van 650 Pascal en daarmee het predicaat haalt: geschikt voor windsnelheidsgebied 1, de zwaarste klasse, of tot een hoogte van 150 meter. Ook beschikt het 3D COMBI-kozijn over Klasse 2 inbraakwerendheid.

Testen
Van Beek: “Het 3D COMBI-kozijn komt voort uit een doordacht concept. Het resultaat van een nauwe samenwerking tussen partijen uit de hele bouwketen. Naast TimmerSelekt Doornenbal en hardhoutimporteur A van den Berg /Precious Woods Europe waren ook FSC Nederland, TNO Delft, SHR en Woningborg bij de ontwikkeling van het kozijn betrokken. Een nieuwe impuls van het 3D COMBI-kozijn is mede gerealiseerd met steun van de Stichting Doen.

Houtscout
Jan de Jong van TNO wees op de internetsite ‘Houtscout’, waar men via het invullen van enkele vragen zelf het meest geschikte kozijn kan samenstellen en zien welk kozijn het beste past in jouw situatie. De ‘Houtscout’ is een ontwikkeling van SHR, De Twee Snoeken en TNO.

TimmerSelekt Doornenbal
Bobinestraat 3
3903 KE VEENENDAAL
Tel: 0318.522.603
Fax: 0318.522.477
E-mail: info@timmerselekt.nl
Internet: www.doornenbal.com

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl