Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

24 november 2006

VKG architectuurprijs 2006

Liesbeth van der Pol wint VKG Architectuurprijs 2006

Dit project is het bewijs dat kunststof inmiddels een volwassen alternatief vormt voor andere traditionele bouwmaterialen.

De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) heeft evenals voorgaande jaren de VKG Architectuurprijs georganiseerd.

Als eerste conditie voor de prijsvraag was gesteld dat kunststof gevelelementen (kozijnen,ramen en deuren) een belangrijk deel moesten uitmaken van de vormgeving van het ontwerp. Tevens diende het nieuwbouw of renovatieproject in Nederland gesitueerd te zijn en opgeleverd in 2004, 2005 of 2006. Als laatste conditie dienden de kunststof gevelelementen samengesteld te zijn door bedrijven aangesloten bij de VKG. Het doel van de VKG als belangenbehartiger van de kunststof gevelelementen industrie is met deze prijsvraag op een positieve manier aandacht te vestigen op het kunststof kozijn als serieus alternatief.

Met de VKG Architectuurprijs 2006 is een totaal bedrag € 10.000 gemoeid, dat verdeeld is over drie prijzen, de eerste prijs € 5.000, de tweede prijs € 3.000 en de derde prijs € 2.000.

JURYRAPPORT
Op vrijdag 3 november werden de inzendingen beoordeeld door de jury. Deze jury bestond uit:

  • Hugo Boogaard
    projectarchitect bij bureau Rudy Uytenhaak te Amsterdam,
  • Jan Derwig
    architectuurfotograaf te Amsterdam en
  • Albert Zegelaar
    directeur VKG te Haarlem.

De juryleden hebben unaniem gekozen voor het winnende ontwerp “De Watertuinen” van Atelier Zeinstra van der Pol uit Amsterdam. Het project bestaat uit 24 witte villa’s. Het ontwerp is geïnspireerd op de Amerikaanse skeletbouw uit de 19e eeuw. Het gevelmateriaal lijkt hout, maar is onderhoudsarm vezelcementplaat. Het ‘zinken’ dak en de kozijnen zijn eveneens van kunststof.

De jury was geraakt door de eenheid tussen gevelmaterialen, gebouw en vorm. Deze ambachtelijke toepassing van kunststof in de van origine houten architectuurstijl zorgt voor een uniek onderhoudsvrij karakter. De gedurfde combinatie van klassieke architectuur en het modern materiaalgebruik is zorgvuldig gedetailleerd.

De tweede prijs gaat naar HVND Architecten uit Amsterdam voor het ontwerp ’t IJ 49 te Amsterdam en de derde prijs naar N2 Architecten uit Rotterdam voor het ontwerp de Olieberg in Scheveningen.

Tevens zijn er vanwege de hoge kwaliteit twee eervolle vermeldingen benoemd, te weten voor KAW architecten en Adviseurs uit Groningen voor het renovatieproject “Martinibuurt” in Wolvega en Rau Architecten uit Amsterdam voor het ontwerp van de Leon van Gelder School in Groningen.

De inzendingen en het juryrapport zijn te vinden op www.vkgkozijn.nl

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl