Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

30 november 2006

Gemeente Dongeradeel gaat als eerste van start
met het Toetsprotocol CKB-online.


Nieuwe landelijke toetsmethode voor bouwplannen

Tijdens een vandaag gehouden jaarcongres van de Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland is het formele startsein gegeven voor het Toetsprotocol CKB-online©.

Namens de minister van VROM nam Olav Welling van de VROM-Inspectie het resultaat virtueel in ontvangst, om het direct daarna te overhandigen aan de Friese gemeente Dongeradeel. Dongeradeel is de eerste gemeente die haar bouwplannen volledig met behulp van het Toetsprotocol CKB-online© gaat toetsen. Om de nieuwe toetsmethode snel landelijk in te voeren, maakte VBWTN-voorzitter Henk Beekhuis bekend dat voor gemeenten die de software op korte termijn gaan gebruiken, een eenmalige stimuleringskorting van
500 euro wordt gegeven.

Wat is toetsprotocol CKB-online?
Toetsprotocol CKB-online© is een methode waarmee gemeenten en toetsende instanties de gewenste kwaliteit van een bouwplan op uniforme wijze kunnen toetsen aan de eisen van het Bouwbesluit. Met het Toetsprotocol-CKB-online© kan elke gemeente in Nederland de kwaliteit van een bouwplantoets vastleggen. Bouwplannen kunnen nu op een collectief minimumniveau (of desgewenst gemeentelijk aangepast niveau), volledig, transparant en onderling vergelijkbaar worden getoetst. Met de nieuwe methode kan ook achteraf worden aangetoond op welk niveau een bouwplan is getoetst en met welke intensiteit. Het Toetsprotocol CKB-online© is tevens een hulpmiddel bij het vastleggen van gemeentelijk kwaliteitsbeleid.

Initiatiefnemers
Door incidenten als Volendam, Enschede, Maastricht en recentelijk Amsterdam Bos en Lommer, staat de kwaliteit van de toetsing van bouwplannen door Bouw & Woningtoezicht onder druk. Kritische publicaties over de kwaliteit van het bouwtoezicht bevestigden dat beeld.
Dat was aanleiding voor een groot aantal gemeenten om samen het initiatief te nemen voor het project Collectieve Kwaliteitsnormering Bouwvergunning (CKB). De Vereniging Bouw & Woningtoezicht Nederland werd in eerste instantie hiervoor opgericht. Een traject dat uiteindelijk moest leiden tot een forse stap voorwaarts in het streven naar meer kwaliteitsgericht denken en handelen door Bouw & Woningtoezichten. Het projectresultaat, Toetsprotocol CKB-online©, zal hieraan zeker een bijdrage gaan leveren.

Participanten
Aan de ontwikkeling van het product zijn belangrijke bijdragen geleverd door PRC Divisie Bouwcentrum (programma van eisen en operationalisering), DEMO Delft (automatisering) en BRIS bv (koppeling Bouwbesluit en NEN-normen). BRIS treedt tevens op als verkooporganisatie.


meer info: www.ckb-online.nl

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl