Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 december 2006

VELUX Award

Deense architectuurstudente wint International VELUX Award

Drie winnaars en 17 eervolle vermeldingen telde de Internationale VELUX Award 2006 voor architectuurstudenten. Het thema van de award was "Het licht van morgen". De uitreiking van de prijs vond op 23 oktober plaats in het Guggenheim museum te Bilbao. Louise Groenlund uit Denemarken heeft de eerste prijs gewonnen. Gonzalo Pardo uit Spanje en Anastasia Karandinou uit Groot-Brittannië namen bezit van de tweede en derde plaats.

De 27 jarige Louise Groenlund uit Denemarken studeerde in januari 2006 af aan de universiteit voor architectuur in Kopenhagen. Voor haar project "Een fotografiemuseum" gebruikt ze de fotocamera als metafoor voor de constructie van het museum. Louise heeft het project gebruikt als afstudeeropdracht voor haar studie.

- Het ontwerp sluit volledig aan bij het thema "Het licht van morgen" van de Internationale VELUX Award in 2006. Ik heb het thema rechtstreeks vertaald naar mijn project. Bij het ontwerpen van een fotografiemuseum moet de bezoeker zich volledig bewust worden van de sfeer van de foto's. Het juiste (dag)licht helpt daarbij. - zegt Louise Groenlund over haar project. -

De jury was unaniem over het winnende project:
- Het project is zowel ruimtelijk als eenvoudig opgezet. Er wordt in het project ruimschoots gebruik gemaakt van daglicht. Een dergelijk ontwerp vergt veel persoonlijkheid, talent en consistentie. Het project wordt goed gepresenteerd en bevat groot gevoel voor ruimte en architectonische volwassenheid.

- Tweede prijs voor Spanje, derde voor Groot-Brittannië
De tweede prijs is in handen gevallen van de 26-jarige Spaanse student Gonzalo Pardo Diaz uit Madrid. Hij heeft al meerdere nationale en internationale architectuurprijzen gewonnen. Zijn project "Een plek om te lezen" stelt een drie dimensionaal netwerk voor.

De 25-jarige Anastacia Karandinou stuurde voor Groot-Brittannië het project "Licht onzichtbare bruggen" in. De van oorsprong Griekse Anastacia studeert in Schotland. Het thema "Het licht van morgen" vormde de uitdaging voor Anastacia om haar theoretische kennis over de voordelen van daglicht te combineren met haar praktijkonderzoek in Shanghai.

Naast de drie winnaars kregen 17 projecten van studenten uit negen landen een eervolle vermelding op onder andere de website van de VELUX Award.

De VELUX Award: een internationale prestigieuze architectuurprijs
De vakjury stond onder leiding van voorzitter Per Olaf Fjeld, professor aan de Oslo School of Architecture and Design en voorzitter van de EAAE. De jury is in juni samengekomen om alle inzendingen te beoordelen. De jury was onder de indruk van de variatie aan ideeën. Na een kritische discussie werden de winnaars bepaald uit de 557 inzendingen van 225 scholen.

IVA promoot discussies over daglicht
Sinds haar ontstaan in 1942 heeft VELUX altijd de discussie gezocht over het gebruik van daglicht en ventilatie in architectuur. Daglicht en ventilatie valideren immers de aanwezigheid van haar producten in een ontwerp. Massimo Buccilli, de vertegenwoordiger van VELUX in de jury, legt uit:
- Deze award is een belangrijk element in de voortdurende discussie die VELUX heeft met de wereld van de architectuur. Als wereldwijd fabrikant van dakvensters en bijbehorende producten zijn wij nauw betrokken bij architectuur. Wij proberen het gebruik van daglicht en ventilatie in de architectuur continu in de spotlights te houden. VELUX wil alle inzenders, hun docenten en de vakbekwame jury bedanken voor hun inzet. -

Informatie over de Internationale VELUX Award
De internationale VELUX Award vindt iedere 2 jaar plaats en maakt deel uit van de doorlopende inspanning van VELUX om nauwe betrekkingen op te bouwen met professionals in de bouwsector, niet in de laatste plaats met architecten en onderwijsinstellingen. Het totale prijzengeld bestaat uit 30.000 euro, wat zal worden verdeeld onder drie prijswinnaars.

Daarnaast krijgen een aantal inzendingen een eervolle vermelding. De prijs wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met UIA (International Union of Architects) en de EAAE (European Association for Architectural Education). De volgende uitreiking vindt plaats in 2008.

Informatie over de winnaars is terug te vinden op www.velux.com/A.

meer info: VELUX

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl