23 januari 2007
Aanbestedingsregels gebiedsontwikkeling strenger
Het Europees Hof onderwerpt gebiedsontwikkeling aan strengere aanbestedingsregels dan aanvankelijk werd gedacht. Dit werd op 18 januari 2007 duidelijk in de zaak Auroux, waarbij de Franse gemeente Roanne bij de ontwikkeling van een recreatiepark het commerciële gedeelte niet had aanbesteed.
Ten onrechte, zo oordeelde het Hof. Tot deze uitspraak was onduidelijk in hoeverre afspraken tussen gemeenten en projectontwikkelaars met betrekking tot commerciële voorzieningen (zoals woningen, kantoren en winkels) onder de reikwijdte van de Europese aanbestedingsregels vallen. De uitspraak heeft naar verwachting ook consequenties voor de Nederlandse gebiedsontwikkeling en voor de afspraken tussen Nederlandse aanbestedende diensten en marktpartijen.
In de zaak werd het Europese Hof geraadpleegd over de toepasselijkheid van de Europese aanbestedingsregels bij de ontwikkeling van een recreatiepark door de Franse gemeente Roanne. De gemeente had voor de ontwikkeling (ontwerp en realisatie) van een recreatiepark, een overeenkomst gesloten met een semi-overheidsinstelling. Daarvoor had Roanne geen Europese aanbestedingsprocedure georganiseerd. Het recreatiepark bestaat uit commerciële voorzieningen (bioscoop, bedrijfsruimten, hotel) en publieke voorzieningen (parkeervoorzieningen, openbare infrastructuur).
Het Europese Hof komt tot de conclusie dat de gemeente Roanne de Europese aanbestedingsregels heeft geschonden. Volgens het Europese Hof had de gemeente de gehele overeenkomst inclusief de ontwikkeling van de commerciële voorzieningen moeten aanbesteden.
Tot de uitspraak werd veelal aangenomen dat (afspraken met betrekking tot) de ontwikkeling van de publieke voorzieningen wel Europees aanbesteed moeten worden, maar niet de commerciële voorzieningen die de projectontwikkelaar geheel voor eigen rekening laat ontwikkelen en exploiteren.
Het Europese Hof legt de Europese aanbestedingsregels echter strenger uit. Als door gemeenten (of andere aanbestedende diensten) met marktpartijen afspraken worden gemaakt over gebiedsontwikkelingsprojecten, dan kan een aanbestedingsplicht gelden voor het gehele project, ongeacht welk deel van het project bestemd is voor publieke voorzieningen. Daarbij moet volgens het Europese Hof niet alleen gekeken te worden de waarde van de publieke voorzieningen om te bepalen of de drempelwaarde wordt overschreden voor toepassing van de Europese aanbestedingsregels, maar naar de waarde van het gehele project.
Bron: Jeroen Bergevoet, advocaat bij Loyens & Loeff,
Perscommunique nr. 02/07 Minmisterie VROM
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.