Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 februari 2007

Vogelnestje OS beijing

ENERPAC helpt het "vogelnestje" van Beijing op eigen benen te staan

Het Nationaal en Olympisch Stadion te Beijing

Na een bouwperiode van twee jaar is de hoofdlocatie voor de Olympische Spelen van 2008 in Beijing in het laatste en belangrijkste stadium gekomen: de fase waarin de staalconstructie wordt opgebouwd:de demontage van de tijdelijke draagtorens. De Zwitserse architecten Herzog & Meuron maakten bij de presentatie van hun stadionontwerp aan de Chinese jury gebruik van de analogie van een vogelnestje. Omdat iedereen zeer gecharmeerd was van het vogelnestje, werden deze twee architecten de winnaars. Misschien speelde ook de culinaire associatie een belangrijke rol. Vogelnestjes zijn erg duur in China en staan bekend als uiterst gezond. Ze worden alleen bij zeer speciale gelegenheden gegeten.

Tijdens de bouw werd de kruiselings gevlochten stalen dakconstructie van het vogelnestje ondersteund door 78 tijdelijke stalen draagtorens. De reusachtige `takken' werden voor extra stabiliteit aan de draagtorens gelast. Na voltooiing van de bouw van het vogelnestje, moesten de 'takken' van de draagtorens worden gekapt, en wel voordat de demontage van de torens kon beginnen.

In de meeste westerse landen zouden kranen moeten worden gehuurd voor het hefkarwei terwijl lassers de lassen van de 78 draagtorens zouden verwijderen. In China is het voor enkele dagen huren van 800-tons kranen echter zo kostbaar, dat naar een slimmere en goedkopere oplossing moest worden gezocht.

Belangrijke randvoorwaarden voor de totale verwijderingsoperatie waren veiligheid, controle, stabiliteit en kosten. Enerpac, dat bekend is om zijn vele complexe hydraulische toepassingen overal ter wereld, werd om raad gevraagd. In China heeft Enerpac naam gemaakt met hydraulische oplossingen voor schuifdaken (stadion NanTong) en het verplaatsen van gebouwen (Sjanghai concert hall).

In wezen komt het ontkoppelen en demonteren van de tijdelijke draagtorens op het volgende neer. Eerst wordt de constructie met volledig synchrone besturing van de steunen geheven waarna de lassen worden verwijderd. Daarna wordt de constructie trapsgewijs synchroon neergelaten zodat de 50 mm dikke stelplaten die tijdens de bouw werden gebruikt, kunnen worden verwijderd.

Computergestuurde hydraulische systemen zijn ideaal voor dergelijke klussen. Enerpac kreeg de opdracht om het dak trapsgewijs te heffen en neer te laten.
De totale configuratie, inclusief de centrale computer, de computerbesturing per satelliet, 156 dubbelwerkende hydraulische hogedrukcilinders en de 55 elektronisch gestuurde hydraulische krachteenheden werden door ENERPAC gespecificeerd en volledig op maat ontworpen. Voor extra veiligheid, controle en nauwkeurigheid zijn multifunctionele ventielen, belastingssensoren, slagsensoren, schokdetectie en een digitaal feedbacksysteem geïntegreerd.

Het ontwerp van het vogelnestje is gebaseerd op drie constructiecirkels: een buitencirkel, een centrale cirkel en een binnencirkel. Iedere cirkel heeft een specifiek aantal ondersteunende draagtorens. Dit loopt uiteen van 24 voor de buitenste en de centrale cirkel tot 30 voor de binnenste cirkel. Uit het oogpunt van belasting, besturing en nauwkeurigheid zijn de 78 steunpunten inclusief de bijbehorende hydraulische systemen verdeeld over 10 gebieden, ieder met een eigen satellietbesturing. Voor het feitelijke heffen en neerlaten is iedere draagtoren uitgerust met twee dubbelwerkende cilinders van 150 ton. Alle belastings- en slaggegevens zijn voorgeprogrammeerd op de centrale computer voor een volledig gecontroleerd hef- en neerlatingsproces. Tijdens het trapsgewijs neerlaten wordt het vogelnest tijdelijk ondersteund door hydraulische cilinders en de stelplaten op de tijdelijke steunkolommen.

Nadat de constructie van 45 ton staal afgelopen november met succes van zijn tijdelijke draagtorens was losgemaakt, stond het vogelnestje voor het eerst "op eigen benen".

Belangrijke gegevens stadion:
Aanvang bouw: december 2003
Voltooiing dak - oktober 2006
Voltooiing stadion - eind 2007
Brutovloeroppervlak - 258.000 vierkante meter
Aantal zitplaatsen 80.000 (na de Olympische Spelen van 2008 worden 11.000 tijdelijke zitplaatsen toegevoegd)
Constructie - totale lengte van het staal is 36 km
Hoogte - 69,2 m boven het veld

meer info: Enerpac - Beijing Olympic Stadium by Herzog & de Meuron

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl