Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

12 februari 2007

ICT problemen

Nederlandse bedrijven kampen met ICT-problemen

Circa 7% van de Nederlandse bedrijven kampt met ICT-beveiligingsproblemen. Dit ondanks de maatregelen die ze treffen om problemen te voorkomen. Dit blijkt uit het rapport 'De Digitale Economie 2006' van het CBS. Vrijwel elke onderneming met internet had in 2005 antivirussoftware. Bijna 90% van de bedrijven had zich met een firewall gewapend tegen indringers in het ICT-systeem.

Om de externe communicatie te beveiligen maakte 40% van de bedrijven gebruik van beveiligde servers op basis van het secure-HTTP-protocol.

Andere methoden zijn minder populair. Ongeveer 15% van de bedrijven koos voor encryptie om data veilig te versturen en eenzelfde percentage gebruikte de digitale handtekening. Een kleine 40% opteerde voor andere middelen zoals wachtwoorden of biometrie. Meer dan 40% van de bedrijven maakte regelmatig back-ups.

Virussen en indringers
Ondanks alle maatregelen had 7% van de bedrijven in 2005 te maken met veiligheidsproblemen zoals virusaanvallen, ongewenste indringers in de ICT-systemen of pogingen om het bedrijf te chanteren. Bij bedrijven met vijfhonderd of meer werknemers was dat percentage zelfs 13%, maar daaruit durft het CBS geen conclusies te trekken. Niet duidelijk is of dit komt doordat bedrijven daadwerkelijk vaker een probleem hebben, of doordat ze er meer aandacht aan besteden, er bewuster mee omgaan en daardoor problemen eerder opmerken. Kleinere bedrijven die geen probleem rapporteren, hebben misschien wel last van virussen of indringers, maar kunnen dat niet eens in de gaten hebben. Wel geldt dat hoe groter een bedrijf is, hoe groter de kans is dat een bepaald type beveiliging wordt gebruikt. Bij grote bedrijven staan vaak forse geldbedragen op het spel als het bedrijf slachtoffer wordt van een veiligheidsprobleem. Dit leidt ook tot imagoschade, volgens het CBS. Bij kleine bedrijven lijkt dit minder te spelen. Grote bedrijven hebben vaker gespecialiseerd ICT-personeel in dienst dat zich bezighoudt met dit soort problematiek.

Financiële sector
De financiële sector vormt een apart hoofdstuk, want dit is bij uitstek een bedrijfstak die te maken heeft met zeer goede beveiliging van gevoelige informatie. Alle financiële bedrijven beschermden zich in 2005 dan ook tegen aanvallen van buitenaf. Desondanks geeft 10% aan last te hebben gehad van veiligheidsproblemen. Dat geldt vooral voor kleine en middelgrote bedrijven. Phishing (internetfraude met een valse (bank)website) blijkt aan succes in te boeten, omdat het publiek beter geïnformeerd is. Daarom gaan criminelen vaker over tot geavanceerdere methoden zoals pharming, waarbij internetverkeer met een bepaalde server ongemerkt wordt omgeleid naar een andere server.

Benelux versus EU
Binnen de EU lijken de Benelux-landen hun ICT-beveiliging goed op orde te hebben, aldus het CBS. Het gemiddelde percentage van bedrijven in de EU-lidstaten met veiligheidsproblemen was in 2004 bijna 30%. In de Benelux-landen lag dit percentage lager, net als in de meeste Scandinavische landen. Finland is overigens een grote uitzondering. In dat land werd in 2004 meer dan de helft van alle bedrijven met toegang tot internet geconfronteerd met virussen, illegale toegang tot ICT-systemen of chantage met betrekking tot de ICT-systemen.

Normen om uw informatie te beveiligen
NEN-ISO/IEC 17799:2005 Code voor informatiebeveiliging
NEN-ISO/IEC 27001:2005 Managementsystemen voor informatiebeveiliging - Eisen

Bron: ZDNet

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl