Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

11 maart 2007

Capgemini

Capgemini onderzoekt status Corporate Performance Management

Prestatiemanagement in Nederland nog in de kinderschoenen

Control is nog steeds het sleutelwoord bij het beheren en monitoren van prestaties in het Nederlandse bedrijfsleven. Dit blijkt uit onderzoek dat Capgemini eind vorig jaar uitvoerde naar de status van Corporate Performance Management (CPM) in de Nederlandse markt. Van werkelijk anticiperen op veranderingen is nog weinig sprake, waardoor bedrijven de transformatie naar adequate sturing op bedrijfsresultaten niet kunnen realiseren.

Integraal Corporate Performance Management, het continue proces van monitoring en beheer van bedrijfsprestaties, staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

Jorgen Heizenberg, Managing Consultant Business Intelligence bij Capgemini: “De meeste organisaties focussen vooral op interne en externe verantwoording en financiële rapportages. Vooruitkijken, anticiperen op toekomstige kansen speelt vaak nog een ondergeschikte rol. Door deze reactieve inzet van CPM kunnen bedrijven niet adequaat sturen op hun prestaties en wordt de werkelijke meerwaarde van CPM niet gerealiseerd.

Het onderzoek maakt eveneens duidelijk dat de inzet van CPM in het Nederlandse bedrijfsleven nog erg onsamenhangend is.

Stef van Wunnik, Principal Consultant Finance Transformation bij Capgemini: “Veel organisaties worstelen op dit moment met gefragmenteerde oplossingen voor elk deelgebied van CPM. Zo wordt er bijvoorbeeld veel nadruk gelegd op het optimaliseren van de financiële processen.” Hoewel van een integrale benadering van CPM in de praktijk dus nog nauwelijks sprake blijkt, toont het onderzoek wel dat de ambitie om CPM naar een hoger niveau te tillen zeker aanwezig is. “Veel respondenten geven aan te verlangen naar een beter inzicht in de te verwachten prestaties en pro-actieve analyses bij geconstateerde afwijkingen”, aldus Van Wunnik.

Bedrijven blijken tevens behoefte te hebben aan betere integratie van processen als planning, budgettering en forecasting met de strategie van de organisatie. Moeilijkheden ervaren ze met het vaststellen én invoeren van een besturingsmodel met consistente prestatie-indicatoren. De kwaliteit van bestaande managementrapportages en de doorlooptijd van de planning- en controlcyclus wordt ten slotte in veel gevallen als middelmatig beoordeeld.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 120 bedrijven en concentreerde zich op de belangrijkste aspecten van CPM. Aan de basis van het onderzoek, ligt de nieuwe Capgemini CPM Index. Via deze website, www.cpmindex.com, kunnen organisaties nagaan hoe het gesteld is met Corporate Performance Management binnen de eigen organisatie. De index levert tevens een vrijblijvend maar goed onderbouwd advies voor bedrijven die CPM binnen hun organisatie verder willen uitbouwen.

Over Capgemini
Capgemini levert aantoonbaar toegevoegde waarde aan de prestaties van zijn klanten in een groot aantal branches. Dit gebeurt met een compleet en innovatief aanbod van consulting-, technology- en outsourcingdiensten. Daarbij werkt de onderneming op een onderscheidende manier samen met haar klanten aan het behalen van snellere, betere en meer duurzame resultaten: de Collaborative Business Experience.

Deze innovatieve samenwerking krijgt vorm door een sterk netwerk van technologiepartners, bewezen methoden en hulpmiddelen en een sterk op samenwerking gerichte mentaliteit in de dagelijkse praktijk. Hiermee helpt Capgemini organisaties om nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen en de mogelijkheden van technologie optimaal te benutten. Capgemini heeft wereldwijd meer dan 68.000 medewerkers in dienst. De organisatie realiseerde in 2006 een omzet van 7,7 miljard euro.

Meer informatie op www.nl.capgemini.com.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl