Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

14 maart 2007

Gevelpanelen van Exploform

Exploform realiseert unieke 3D-gevelpanelen voor Qatar

Exploform B.V., onderdeel van Van Campen Aluminium te Lelystad, heeft een uitzonderlijk project geboekt voor Qatar. Het betreft de levering van 3D gevormde panelen voor een uitzonderlijk mooi gebouw, dat volledig uit blank RVS 2 mm aluminium bestaat. De gevraagde elementen waren over de hele wereld niet anders te krijgen. Exploform is, vanwege haar exclusieve productiemethode, het zogenaamde explosief vervormen van materialen, als enige in staat deze panelen te leveren.

Met deze uitzonderlijk gecompliceerde opdracht zijn aanzienlijke bedragen gemoeid die uiteraard gerelateerd zijn aan de moeilijkheidsgraad van het project. Voor het explosief vervormen worden eerst door Van Campen Aluminium uit massieve blokken aluminium en met behulp van het Handtman 5-assig bewerkingcenter, de moedermatrijzen gemaakt. Hierdoor is het mogelijk te werken met een tolerantie van tienden van millimeters. Vervolgens worden de panelen met de explosie techniek van Exploform in haar vorm gebracht.

Exploform
Het lijkt een paradox om explosieven te gebruiken om een verfijnd gevelpaneel te maken. Deze techniek wordt tegenwoordig echter steeds vaker toegepast. Recentelijk o.a. paste Exploform deze techniek toe voor de gevels van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn een ontwerp van de architect Dirk Jan Postel van Kraayanger Urbis uit Rotterdam. De gevel van dit theater bestaat uit een innovatieve, golvende beplating. Geïnspireerd door watergolfpatronen die achterblijven op het strand, is een geëxplodeerd aluminium paneel ontwikkeld, met als titel ‘Dessert Storm’. Deze techniek - het zogenaamde explovormen - is niet nieuw, maar wordt pas recent toegepast in de bouw, met name om complexe dubbelgekromde gevelelementen te maken. Door middel van explosievormen kunnen complexe en dubbelgekromde vormen op relatief eenvoudige wijze geproduceerd worden. Bijna alle soorten metalen, zoals aluminium, staal en RVS, maar ook nikkel en titanium, kunnen worden vervormd door middel van explosievormen.

Toepassingen
De techniek kan bij uitstek gebruikt worden om dubbelgekromde panelen te maken en om vlakke platen van een reliëf te voorzien. Zo zijn de hoekpunten van het ING hoofdkantoor in Amsterdam van Meyer & Van Schooten geproduceerd met behulp van explosievormen. Een ander voorbeeld zijn de dubbelgekromde panelen voor het dak van het Haarlemmermeer Paviljoen door Asymptote Architects.

Indirecte explosievorm
Deze vorm noemt men de indirecte explosievorm, waarbij de te bewerken
plaat in een mal wordt geplaatst en de holte tussen de mal en de plaat vacuüm wordt gezogen. Vervolgens wordt het geheel in een bad met vloeistof gehesen. Een explosieve lading wordt boven de plaat in de vloeistof geplaatst en tot ontploffing gebracht, waardoor de plaat met zeer hoge snelheid in de mal wordt gedrukt en de gewenste vorm aanneemt. Indirecte explosievormen gebeurt meestal in een vat met water, maar ook andere vloeistoffen zijn mogelijk. Explosievormen heeft als voordeel, dat grote objecten tot tien meter lengte in één keer wordt vervaardigd en dikke platen tot zowel zes cm dik RVS kunnen worden vervormd. Er zijn minder nabehandelingen nodig, waardoor het metaal minder wordt belast. Ook kunnen van te voren geanodiseerde of gelakte metalen platen worden vervormd. Dit resulteert in lagere totale productiekosten dan andere vervormingtechnieken. zoals dieptrekken, persen en dergelijke. Explosievormen is bij uitstek geschikt voor het maken van prototypes of kleine series, maar ook grote series kunnen gemakkelijk worden vervaardigd door meerdere platen tegelijk te vervormen.

Exploform B.V.
Kolkweg 6, 8243 PN Lelystad
P.O. Box 56, 8200 AB Lelystad
Telefoon +31 15 2153200
Fax +31 15 2128164
E-mail exploform@exploform.com
Website www.exploform.com

Exploform is een joint-venture van Van Campen Aluminium Productie BV en TNO

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl