Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

11 mei 2007

Zeilers in VELUX 5 OCEANS ervaren zelf klimaatsverandering

De wereldzeilers in de VELUX 5 OCEANS race 2006-7, waarvan de winnaar op 3 mei jongstleden de haven van Bilbao binnenzeilde, zijn ervaren weersdeskundigen. Na 30.000 zeemijlen over vijf oceanen maken zij aan het eind van hun race in Bilbao melding van veranderingen in de weersomstandigheden op zee.Volgens de schippers lijkt het erop dat de zon intenser schijnt. Zij constateren ook een toename van het aantal ijsbergen en -schotsen in de zuidelijke oceanen.
Daarnaast maken de schippers zich zorgen over de invloed die de toename van gesmolten water kan hebben op de belangrijkste stromingen in de oceanen, die immers als `transportsysteem' voor het klimaat op alle continenten kunnen worden gezien.

"Als jonge zeiler zat ik veel in de tropen zonder ooit een shirt aan te hebben. Zolang ik er maar voor zorgde een beetje gebruind te zijn, was er nooit een probleem. Maar nu vind ik de zon veel sterker" zegt Sir Robin Knox-Johnston, de eerste man die ooit solo rond de wereld zeilde.

En de Japanse schipper Kojiro Shiraishi, die als tweede eindigde in de race, constateert een toename in het aantal ijsbergen en -schotsen als gevolg van de opwarming van de poolgebieden. "En rond de evenaar hebben we een ongewoon grote hoeveelheid regen ervaren" aldus Shiraishi.

Efficiënt met energie om opwarming van de aarde tegen te gaan

Niet alleen zeilers maar mensen in alle delen van de wereld maken zich zorgen over klimaatverandering en opwarming van de aarde. Kwesties als energieconsumptie, energiezuinigheid en milieubescherming staan hoog op de politieke agenda in de hele wereld.

Gebouwen zijn goed voor 40% van de totale energieconsumptie in de wereld en als toeleverancier van de bouwindustrie neemt VELUX - sponsor van de VELUX 5 OCEANS race - de waarschuwingen opwarming van de aarde zeer serieus. VELUX werkt al enige jaren aan energiezuinige producten. VELUX maakt ook gebruik van zon en wind als energiebronnen.
Kurt Emil Eriksen, VELUX expert op energiegebied: "Wij vinden deze uitdaging een ernstige zaak en vandaar dat wij er bij de ontwikkeling van onze toekomstplannen ook iets mee doen. Het is van groot belang om energiezuinigheid te combineren met een gezond klimaat binnenshuis: frisse lucht en daglicht."
"Een aantal belangrijke stappen hebben we al genomen. In overeenstemming met de nieuwe EU-richtlijn inzake energie in gebouwen, hebben wij modelwoningen ontwikkeld waarin energiezuinigheid, zonne-energie en leefcomfort zijn geïntegreerd. "

"Eén ervan - VELUX Atika - staat in Port Getxo in Bilbao, als voorbeeld van onze aanpak van het thema energie en duurzaamheid in woningontwerp. Wij hopen dat dergelijke concepten architecten, projectontwikkelaars, autoriteiten en andere deskundigen zullen inspireren om de kansen in energiezuinigheid en wooncomfort verder te onderzoeken."

Eén van de speciale eigenschappen van de VELUX Atika is het koelsysteem dat werkt op zonne-energie. Het functioneert als een traditioneel air conditioning systeem, maar in plaats van op elektriciteit werkt dit systeem op warmte-energie van zonnepanelen die op het dak zijn geplaatst.
Bovendien is VELUX Atika zo ontworpen dat het gebruik van natuurlijke ventilatie en nachtkoeling wordt geoptimaliseerd met behulp van een geavanceerd elektronisch systeem dat automatisch de omstandigheden binnen controleert.

De belangstelling voor bouwconcepten die zijn gebaseerd op zonne- en windenergie is groeiend. Eriksen: "Wij doen al enige tijd proeven met zonne-energie en steken veel moeite in de ontwikkeling van de technologie ervan. Onze zonnepanelen kunnen worden gebruikt voor verwarming, koeling en de productie van elektriciteit. Wanneer we dit combineren met energiezuinige dakvensters, dan is het mogelijk om huizen te bouwen die uitsluitend op zonne-energie draaien, zonder in te hoeven leveren op het comfort binnen. Atika laat zien dat zuinigheid qua energie best te verenigen is met een goed woonklimaat en architectonische kwaliteit."

Feiten over VELUX 5 OCEANS
VELUX 5 OCEANS wordt gezien als het langste en zwaarste individuele sportevenement: solo zeilen door vijf oceanen in rasechte zeilrace schepen in de meest extreme weersomstandigheden. Dit jaar was de race zwaarder dan ooit met minder stops en langere etappes. De race startte op 22 oktober 2006 vanuit Bilbao in Spanje en werd in drie etappes afgelegd, met stops in Australië en de USA. De race voerde door de meest gevreesde en beruchtste zeeën, inclusief de verraderlijke, ijskoude en onvoorspelbare Stille Zuidzee. Bij de finish in Bilbao hebben deelnemers meer dan 30.000 zeemijlen doorstaan. Slechts 126 zeilers zijn er ooit in geslaagd om rond de wereld te zeilen. Ter vergelijking: er zijn meer dan 400 astronauten in de ruimte geweest en meer dan 1.200 bergbeklimmers hebben de top van de Mount Everest bereikt. VELUX 5 OCEANS is slechts weggelegd voor `s werelds meest ervaren en geharde zeilers.

Feiten over de VELUX 5 OCEANS sponsoring
De sponsoring van het rond de wereld zeilavontuur ondersteunt de basiswaarden van VELUX: daglicht en frisse lucht. De uitdaging voor de zeilers ligt in lijn met de eisen die aan de kernproducten - dakvensters en daglichtspots - van VELUX worden gesteld, want voor beide geldt dat zij aan alle soorten weersomstandigheden worden blootgesteld. De producten moeten altijd en onder alle omstandigheden functioneren: in kou, storm, droogte, regen of sneeuw. Kwaliteit, technologie en duurzaamheid zijn de sleutelbegrippen. Er is een zeer sterke overeenkomst tussen VELUX 5 OCEANS en VELUX als merk en de VELUX merkwaarden, strategieën en markten. De onderneming werkt aan daglicht in gebouwen, en aldus aan het belang van een natuurlijke omgeving voor mensen. De kenmerken van de zeilsport komen overeen met de ambitie van de onderneming om de elementen continue de baas te zijn en de verplichting die VELUX zichzelf heeft gesteld om grenzen te verleggen.

Feiten over VELUX Atika
VELUX Atika is een typisch 100m2 eengezinswoning bestaande uit een woonkamer met keuken, slaapkamers, badkamer en berging. Het huis is gebouwd rondom een patio die vanuit alle kamers bereikbaar is. Het ontwerp van de VELUX Atika is geïnspireerd op mediterrane bouwtradities uit de streek van Sevilla. De daken hebben verschillende hellingsgraden zoals typische mediterrane huizen op heuvels gebouwd die ook hebben. De kamers liggen in verschillende richtingen, al naar gelang hun functie zijn de dakvensters zo geplaatst dat zij optimaal daglicht en binnencomfort geven.

VELUX Atika laat een `actief' bouwontwerp zien dat is gebaseerd op natuurlijk ventilatie en strategisch geplaatste dakvensters, afhankelijk van de functie van de kamer. Alle vensters zijn uitgerust met rolluiken die automatisch openen en sluiten, al naar gelang de tijd van de dag, gebruik van de kamers, seizoen etc. Het verwarming- en koelsysteem van het huis is gekoppeld aan het (hete) water van de VELUX zonnepanelen. Een absorptiekoelsysteem in VELUX Atika functioneert als air conditioning systeem voor het huis in het zomerse seizoen. In plaats van elektriciteit wordt het systeem aangedreven door heet water uit de zonnepanelen die tevens de warmwatervoorziening voor in huis levert.

Feiten over VELUX
VELUX bedenkt en produceert betere oplossingen voor de leefomstandigheden onder het dak: daglicht en frisse lucht. Het productprogramma bestaat uit een keur van daglichtsystemen, dakvensters en oplossingen voor het platte dak. Daarnaast levert VELUX vele soorten raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieproducten, elektrische bedieningssystemen en zonnepanelen voor op het dak.

VELUX heeft fabrieken in 10 landen en is in 40 landen actief. Wereldwijd is VELUX één van de sterkste merken in de bouwmaterialensector en VELUX producten worden vrijwel over de hele wereld verkocht.

Bij VELUX Group - onderdeel van VKR Holding A/S - werken ongeveer 9.500 mensen. VKR Holding A/S is een vennootschap die geheel eigendom is van stichtingen en familie. Het merendeel van de aandeelhouders zijn VELUX stichtingen zonder winstoogmerk.

Meer informatie over VELUX
www.velux.nl
www.velux.com
www.velux5oceans.com

VELUX Nederland B.V.
info@velux.nl
030-6.629.629
Molensteijn 2,
3454 PT DE MEERN

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl