Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

7 juni 2007

Grond onder Rotterdam CS tijdelijk bevroren

Vloeibare stikstof en pekel ingezet voor bevriezen bouwconstructie underground station

Als onderdeel van de uitbreiding van RandstadRail, het openbaarvervoersysteem tussen Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer, wordt ook het underground station Rotterdam CS uitgebreid. Daarvoor is het bouwterrein rond het nieuw te bouwen station geconstrueerd met diepwanden tot ongeveer 38 meter onder grondwaterniveau. Op de plaats van de bestaande metrotunnel kunnen echter geen diepwanden worden aangebracht, omdat de tunnel daarvoor een obstakel vormt. Bovendien bevinden zich vanwege omliggende gebouwen trekankers in de grond. Om de bouwput toch te sluiten en vrij te houden van grondwater, is met behulp van vriestechniek een constructie toegepast waarbij een ijswand de benodigde steun biedt.

Vriestechniek, zoals ontwikkeld en geleverd door het bouwbedrijf Max Bögl GmbH, is een gespecialiseerde discipline in de civiele bouwtechniek en is gericht op de toepassing van kunstmatig bevroren grond. Grond is in bevroren toestand veel stabieler en voorkomt verplaatsing van grondwater. In Rotterdam wordt met de inzet van deze vriestechniek onder de grond een verticale waterdichte ijswand gecreëerd van ongeveer 50 meter lengte, 2,5 meter dikte en 40 meter diepte.

Om de grond te bevriezen injecteert Max Bögl vloeibare stikstof van Air Products, waardoor de grond rond de bouwput tot -50º C bevriest. Vervolgens wordt deze ijswand in stand gehouden met behulp van een pekelinstallatie. De combinatie van stikstof- en pekeltechnologie garandeert de gemeente en de inwoners van Rotterdam een veilige en milieuvriendelijke omgeving.

De ondergrondse, waterdichte ijswand kan de druk van de omliggende grond en het grondwater weerstaan. De vriesinstallatie bestaat uit een gesloten circuit van pijpleidingen en heeft een capaciteit van 275KW, wat overeenkomt met zo'n 300 koelkasten in consumentenhuishoudens. Het injecteren van vloeibare stikstof duurt enkele weken. De vriesconstructie blijft in stand tot de vloeren en wanden van het underground station gebouwd zijn. Dat duurt ongeveer een jaar.

Vloeibare stikstof
Stikstof bestaat voor meer dan 78% uit gewone lucht. Het kookpunt ligt op -195,8º C. Vloeibare stikstof is kleur- en geurloos. Het wordt geproduceerd volgens een luchtscheidingsproces (ook wel cryogeen proces genoemd). Dankzij meerdere productiefaciliteiten, waaronder in Rozenburg en Botlek, kan Air Products de vloeibare stikstof leveren binnen een straal van 20 km van Rotterdam CS. Deze capaciteit is noodzakelijk, aangezien de vloeibare stikstof voortdurend aangeleverd wordt. Meer dan zeven keer per dag hervullen tankwagens de drie tanks van de stikstofinstallatie ten oosten van Rotterdam CS. Air Products houdt de stikstof onafgebroken vloeibaar in de opslagtanks (cryogene opslag).

Zeven tankwagens per dag
'Bij de keuze voor de leverancier van de vloeibare stikstof hebben we strenge eisen gesteld aan logistieke capaciteit. Dat is noodzakelijk met een project van deze omvang en complexiteit. De stikstof moet constant en op tijd worden bevoorraad. Air Products garandeert deze consistente levering', zegt Ralph Bentrup, Site Manager van Max Bögl.
'Dit is een complex project met diverse parameters, waaronder technologische expertise en logistiek. De voorbereidingen zijn van beide kanten zeer serieus uitgevoerd. Max Bögl en Air Products hebben de afgelopen maanden intensief samengewerkt om dit project tot stand te brengen', zegt Walter van der Ven, Senior Account Manager Merchant Gases van Air Products.

Betrokken partijen
Het RandstadRail-project wordt gerealiseerd door de Gemeente Rotterdam met Greater Rotterdam, die RET (Rotterdam Elektrische Tram) heeft aangesteld als uitvoerend orgaan.
Klant: RET
Engineering: Gemeentewerken Rotterdam (GWR)
Hoofdaannemer: Haverkort Voormoolen BV
Detail engineering: CRUX Engineeering BV

Over Max Bögl
Het internationale bouwbedrijf Max Bögl, opgericht in 1929, behoort tot de vijf grootste bouwbedrijven in Duitsland. In 2006 bedroeg de jaaromzet 1 miljard euro en het personeelsbestand ruim 4500 mensen. Het bedrijf is het grootste private bouwbedrijf van Duitsland. Na jaren van ontwikkeling is Max Bögl een innovatief en internationaal opererend technologie en servicebedrijf. Meer informatie: www.max-boegl.com, www.ground-freezing.com.

Over Air Products
Air Products levert stikstof- en zuurstof- en argon, processgassen (waaronder waterstof en koolmonoxide), specialiteitsgassen, en performance chemicals in de sectoren technologie, energie, medisch en industrieel. Air Products staat wereldwijd bekend om haar innovatieve cultuur, de operationele vakkundigheid en de verantwoordelijkheid voor veiligheid en milieu. De jaaromzet bedroeg in het boekjaar 2006 ruim 9 miljard dollar. Air Products heeft in Nederland vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen, Terneuzen en het Rotterdamse havengebied (Botlek, Pernis en Europoort). Bij Air Products werken wereldwijd ruim 20.000 medewerkers, verdeeld over 40 landen.
Meer informatie: www.airproducts.nl.
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl