Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

5 juli 2007

Opdrachtgevers vragen onterecht om certificaat bodemsanering

Opdrachtgevers in de bouw stellen bij de aanbesteding van werk regelmatig het BRL 7000-certificaat voor bodemsanering verplicht, terwijl dit niet van toepassing is. Bedrijven worden hierdoor onterecht uitgesloten van werk. Bouwend Nederland vraagt bij private en particuliere opdrachtgevers aandacht voor dit probleem.

Meerdere lidbedrijven van Bouwend Nederland hebben gemeld dat er werken worden aanbesteed waarbij onterecht wordt gevraagd om certificering volgens BRL 7000. Deze certificering is sinds 1 juli wettelijk verplicht bij het uitvoeren van bodemsaneringen. BRL 7000 wordt in de praktijk echter ook regelmatig gevraagd bij de aanbesteding van werken waarbij géén sprake is van sanering. Of een werk een bodemsanering is wordt bepaald door het bevoegd gezag (de provincie of gemeente). In geval van een bodemsanering dient altijd te worden gewerkt op basis van een overheidsbeschikking of moet een melding zijn gedaan als het een BUS sanering (Besluit Uniforme Saneringen) is.

Bouwend Nederland vraagt bij opdrachtgevers aandacht voor dit probleem. “De onterechte eis leidt tot veel frustratie onder onze leden omdat er steeds meer administratieve rompslomp op hen afkomt. Bovendien worden bedrijven op deze manier uitgesloten van werk waar ze prima voor zijn gekwalificeerd”. Opdrachtgevers moeten volgens de vereniging van bouw- en infrabedrijven bij civiele grondwerken niet op voorhand een certificaat BRL 7000 vragen, ook niet voor voorselectie. Pas als blijkt dat er sprake is van een bodemsanering, en een beschikking is afgegeven of melding wordt gedaan, dient door de opdrachtgever of aannemer een BRL 7000 gecertificeerd bedrijf te worden ingeschakeld.

Ook SIKB (de beheerder van beoordelingsrichtlijnen 7000) krijgt signalen uit de markt dat bedrijven worden geconfronteerd met deze eis voor werk dat naar hun mening geen bodemsanering is. SIKB heeft inmiddels een verklarende tekst op haar website geplaatst die opdrachtgevers wijst op de precieze toepassing van de BRL en wanneer deze wel of niet kan worden geëist.

meer info: Bouwend Nederland

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl