Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

25 augustus 2007

Minister Vogelaar wil snelle bouwvergunning

Minister Vogelaar (Wonen) komt binnenkort met een landelijke regeling die de afgifte van bouwvergunningen moet versnellen. Kern van de regeling is dat gemeenten de beoordeling van bouwaanvragen overlaten aan gespecialiseerde en gecertificeerde bureaus.
De nieuwe regeling voor de beoordeling van bouwaanvragen wordt 25 september tijdens een lustrumcongres over het Bouwbesluit gepresenteerd. Het is de bedoeling dat er tijdens dat congres een convenant wordt ondertekend door het ministerie met Bouwend Nederland en de Vereniging van Bouw- en Woningtoezicht.
De nieuwe regeling, die in principe moet gaan gelden voor alle bouwaanvragen, heeft voorlopig nog geen verplichtend karakter. Gemeenten behouden zich het recht voor bouwaanvragen zelf te beoordelen, ook al zijn ingediende plannen goedgekeurd door een gecertificeerd bureau. Het departement gaat onderzoeken of de uitbesteding aan gecertificeerde bureaus ook verplicht moet worden gesteld..

Verheugd
Bouwend Nederland reageert verheugd over de komst van de landelijke regeling voor de gecertificeerde bouwbesluittoets. “We zijn blij dat de regeling rond is”, zegt woordvoerder Hubert Heutink. “De beoordeling van de bouwaanvragen door de gemeenten is nu een van de vertragende factoren vergunningverlening. Veel gemeenten hebben er problemen mee. Door het uit te besteden aan gespecialiseerde bureaus winnen we tijd. Dit is van belang voor alle partijen die bij de bouw betrokken zijn.”

De bouwers hebben jarenlang achter de schermen met de overheid gesproken over de mogelijkheid van een “keurmerk” voor de bouwplantoetsing om zodoende het vergunningenproces te versnellen. De bouwers hopen dat gemeenten snel aan de slag gaan met de nieuwe werkwijze zodat er ook echt tijdwinst behaald wordt.

Diverse gemeenten zijn vooruitlopend op eventuele initiatieven van het Rijk al zelf gaan pionieren met een versoepelde en versnelde afgifte van bouwvergunningen. Zo ging Boekel aan de slag met een eigen keurmerk voor architecten. De gemeente werd hiervoor door VROM op de vingers getikt omdat de regeling niet objectief en transparant zou zijn.

Zorgen
De Vereniging Eigen Huis uitte kort geleden haar zorgen over de diverse initiatieven van gemeenten. Volgens de vereniging is de toetsing van bouwaanvragen in veel gemeenten nu onder de maat. Eigen Huis noemde het onwenselijk dat er “een lappendeken” ontstaat aan lokale keurmerken. Dit leidt volgens de woningbezitters tot onduidelijkheid en rechtsongelijkheid tussen aanvragers in verschillende gemeenten.

 

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl