Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

4 september 2007

GWW nadert einde groei

De groei van de bouwproductie in de GWW-sector (grond-, water- en wegenbouw) is in 2007 vrijwel tot stilstand gekomen. De burgerlijke en utiliteitsbouw kent nog wel groei.

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten in de sector gww een verrassend sterke vertraging zien. In januari haalden de bouw van infrastructuur nog een kwart meer uit de markt dan in de startmaand van 2006. In april was het verschil met vorig jaar al geslonken tot 11 procent, om in juni onder de grens van 5 procent terecht te komen.

In algemene zin, heeft de bouw echter een voortreffelijke eerste helft van het jaar achter de rug. Gemiddeld steeg de omzet van bouwbedrijven met 11 procent. De toename komt bovenop de in 2006 met 8 procent toegenomen productie. Het volume ligt ruim een kwart boven het – hoge – niveau rond de eeuwwisseling.

Minder dynamisch
Op het eerste gezicht toonde de nationale bouwnijverheid in het tweede kwartaal minder dynamiek dan in de eerste drie maanden van 2007. Een remmende factor vormt de daling ten opzichte van 2006 van het aantal productieve uren met 5 procent. Desondanks slaagden de bouwers erin een omzettoename van 9 procent te behalen.

Bouwvergunningen als graadmeter
In het eerste kwartaal had de bouw de wind mee vanwege de bijzonder milde winter. Het vrijwel ontbreken van vorst leidde tot 7 procent meer productieve bouwuren. Hierdoor steeg de omzet tot 14 procent boven het niveau van het eerste kwartaal vorig jaar.

De burgerlijke en utiliteitsbouw profiteert sterk van de vorig jaar fors toegenomen stroom bouwvergunningen. Zowel de woningbouw als de vraag naar kantoren zat in de eerste helft van het jaar in de lift. In 2006 werd 16 procent meer bouwvergunningen afgegeven dan in het voorgaande jaar.

In de eerste drie maanden van het jaar groeide de omzet van de sector b&u nog met 13 procent. In het tweede kwartaal vlakte de toename af tot 10 procent.

bron: CBS

 

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl