Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 september 2007

Kamer heeft zorgen om daling bouwproductie

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de daling van de bouwproductie. Minister Vogelaar (wonen) moet in actie komen om het tij te keren.

De specialisten van de grote Kamerfracties hebben met gefronste wenkbrauwen kennisgenomen van de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hieruit blijkt dat de afgifte van het aantal bouwvergunningen sterk daalt en dat het aantal opgeleverde woningen in de eerste helft van dit jaar is afgenomen.

Eerder sloegen de provincies al alarm over het tempo van de woningbouwproductie en constateerden dat de regio’s onvoldoende plancapaciteit beschikbaar hebben. Ook de recent verschenen Thermometer koopwoningen is somber en voorziet een daling van de woningproductie richting 60.000 in 2009 vanwege een forse stijging van de bouwkosten.

De CBS-cijfers bevestigen het beeld. Als het bouwtempo niet flink omhooggaat, zakt de productie dit jaar tot diep onder de 60.000 woningen. Daarmee komt de doelstelling van het Rijk om om deze kabinetsperiode jaarlijks 80.000 tot 100.0000 woningen te bouwen, stevig onder druk te staan.

“Je wordt hier niet vrolijk van”, zegt PvdA-Kamerlid Staf Depla. De fractiespecialist wijst erop dat het niet eenvoudig is een verklaring te geven voor de dalende bouwproductie. “De bouwkosten stijgen en er is een tekort aan vooral kleine bouwlocaties, maar dat verklaart niet waarom het nu in één keer mis gaat.” Voor de PvdA is het duidelijk dat de ingewikkelde regelgeving de woningbouwproductie op vooral binnenstedelijke locaties in de weg zit en dat die “ingewikkelde knoop” moet worden ontrafeld.

Prijzen
Los daarvan vindt de PvdA dat de bouwers aan zet zijn om wat aan de prijzen van de woningen te doen. “De prijs/kwaliteitsverhouding begint zoek te raken. Voor een betaalbare woning moeten mensen tegenwoordig minstens 200.000 euro neerleggen. Een hele groep mensen kan dat niet betalen”, aldus Depla.

Volgens het Kamerlid moet de bouw sterk inzetten op innovatie om de kostprijs omlaag te krijgen. “De bouw is nu weinig innovatief”, aldus de Depla. Hij vindt dat de tijd daar is om eens grondig te onderzoeken waarom de innovatie zo stokt en te bekijken of de bestaande onderzoeksbudgetten anders moeten worden ingezet.

Voor de PvdA en ook coalitiepartner CDA zijn tegenvallende productiecijfers geen reden om de doelstelling uit het regeerakkoord naar beneden bij te stellen. De twee fracties vinden dat minister Vogelaar met de provincies en de regio’s moet bekijken waarom de productie stagneert en wat zij en de corporaties kunnen doen om de woningbouw een nieuwe impuls te geven.

De grootste oppositiepartij VVD vindt dat de minister nu snel in de actie moet komen. “Als de woningbouwdoelstelling een speerpunt van je beleid is, zul je moeten handelen. Nu zakt het helemaal in. Het is een heel ernstig probleem waar echt iets aan gedaan moet worden”, aldus VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg.

bron: Cobouw
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl