Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

19 september 2007

Energieverbruik en CO2 uitstoot flink omlaag met kunststof kozijnen

VKG-Internetcalculator rekent besparing eenvoudig uit
Woningeigenaren besparen veel kosten wanneer zij hun bestaande kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Een gevelrenovatie met kunststof kozijnen leidt naast een vermindering van energie- en stookkosten ook tot de reductie van CO2 uitstoot.
Dit blijkt uit onderzoek van bureau Kent, in opdracht van de Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie(VKG). Hoeveel huizenbezitters precies kunnen besparen, is afhankelijk van de soort woning, het aantal vierkante meters glas en het type CV-ketel. Vooral eigenaren van een woning met een groot oppervlak enkel glas en een oudere CV-ketel hebben veel kostenvoordeel van kunststof kozijnen. Om zelf uit te rekenen hoe groot de besparing is, heeft de VKG voor woningeigenaren een internetcalculator ontwikkeld.

Albert Zegelaar, directeur van de VKG: “Als eigenaren van een woning met een groot glasoppervlak hun kozijnen vervangen door kunststof kozijnen en HR++ glas besparen zij al snel zo’n 700 m3 per jaar. Dit betekent een besparing op de stookkosten van maximaal € 465 per jaar. Hoe meer raamoppervlak het huis heeft en hoe ouder de CV-ketel is, des te meer kosten mensen kunnen besparen. De energiebesparing is het resultaat van minder warmteverlies via het glas én minder warmteverlies via de kozijnen. De hoogste besparing wordt gerealiseerd in een rijtjeswoning met een bouwjaar voor 1946.”
Voor het onderzoek naar de besparingen bij renovatie met kunststof kozijnen heeft bureau Kent zestien woningtypen onderzocht; van vrijstaande woningen tot flatwoningen en van woningen voor 1946 tot woningen uit de jaren negentig.

Milieubesparing
Naast een gas- en kostenkostenbesparing, wordt ook de uitstoot van CO2 aanzienlijk verminderd door kunststof kozijnen. Zegelaar: “Huishoudens zijn verantwoordelijk voor maar liefst 20 tot 25 procent van de totale CO2 uitstoot in Nederland. De CO2 uitstoot van een gemiddeld huishouden is 9000 kilogram. Door bestaande kozijnen te vervangen door kunststof kozijnen, kan de CO2 uitstoot verminderd worden met 900 tot meer dan 1350 kilogram per jaar; dit is een reductie van de totale CO2 uitstoot van deze huishoudens met 10 tot 15 procent.

Zelf besparing berekenen
Op basis van het onderzoek van bureau Kent heeft de VKG een internetcalculator <link aanbrengen als de URL bekend is> ontwikkeld waarmee woningeigenaren gemakkelijk zelf kunnen berekenen wat ze besparen als ze hun bestaande kozijnen vervangen door kunststof kozijnen. Hiervoor moeten de afmetingen van de ramen en kozijnen en het type CV-ketel ingevoerd worden.

De berekening is gebaseerd op gemiddelde U-waarden (de werkelijke warmtedoorgang): 1,4 W/m2K voor het warmteverlies via de kozijnprofielen, 1,2 W/m2K voor het HR++ glas en 1.41 voor het geheel (kozijn en glas). De gasprijs inclusief ecotax en BTW bedraagt 66,7 eurocent per m3 gas en de CO2 uitstoot bedraagt 0,056 kg/MJ en 1.96 kg/m3 gas.

Over de VKG
De Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG) is een platform voor de toonaangevende profielleveranciers, fabrikanten en wederverkopers uit de kunststof kozijnenindustrie. Samen met circa 130 leden vertegenwoordigt de VKG een marktaandeel van meer dan 75%. Als branchevereniging van de kunststof gevelelementenindustrie is de VKG actief naar zowel de zakelijke als naar de particuliere markt. De VKG focust op het uitwerken en bekendmaken van de unieke eigenschappen en kwaliteiten van kunststof kozijnen op technisch, functioneel, milieu en esthetisch gebied.

Meer informatie
Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie
Directeur Albert Zegelaar
Telefoon: 023-551 84 44

De internetcalculator is te vinden op www.vkgkozijn.nl.

 

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl