Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 november 2007

Hoog bezoek bij opening duurzame gebouwen GCO

Een hoge opkomst en de aanwezigheid van groot aantal hoogwaardigheidsbekleders markeerde de opening van drie totaal gerenoveerde gebouwen van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO) in Petten.

Volledig in lijn met de Europese visie op een duurzame toekomst heeft GCO de drie gebouwen compleet geïsoleerd en voorzien van een automatisch gebouwenbeheerssysteem.

Hoog bezoek in Petten waar voor de opening van drie gerenoveerde gebouwen onder meer aanwezig waren:

 • de nieuwe directeur van GCO in Petten
  dr. Giovanni De Santi
  ,
 • directeur generaal van de gezamenlijke Europese GCO's
  dr. Roland Schenkel,
 • de voorzitter van de Raad van Bestuur van de GCO's
  dr. Killian Halpin en
 • een groot aantal GCO-directeuren van andere vestigingen in Europa.

De reden voor hun aanwezigheid was dan ook niet gering. In nog geen drie jaar is het GCO in Petten gelukt om vanaf idee tot oplevering de drie gebouwen met een totaal oppervlak van 6.000 vierkante meter geheel om te vormen tot energiezuinige en gebruiksvriendelijke eenheden. Maar ook aan het comfort van de gebouwen die uit de jaren zestig dateren is gedacht.

Ir. Davy Mesotten, projectleider GCO: "De inzichten zijn in de loop der jaren volledig veranderd. Volgens de huidige normen ontbrak het comfort aan de gebouwen. Daar is nu met een gebouwenbeheerssysteem, klimaatplafonds en airconditioning geheel in voorzien, en wel zodanig dat gerust gesproken kan worden van comfortabele en intelligente gebouwen."

Het beheerssysteem is gekoppeld aan een weerstation. Afhankelijk van zonneschijn of buitentemperatuur sluit het systeem de zonwering of stuurt het de klimaatplafonds aan. Mesotten: "Dit gesloten plafondsysteem verwarmt of koelt de desbetreffende ruimten. Warmte gaat daarbij niet verloren en komt via een warmteterugwinning in het ventilatiesysteem weer terug in het gebouw." In geval gebruikers van de ruimten toch graag wat extra zonlicht willen hebben, dan kunnen zij de zonwering handmatig bedienen. Het beheerssysteem reageert vervolgens op die handeling door de koeling vanuit de plafonds te staken.

Ook aan de buitenzijde zijn de gebouwen onder handen genomen door ze compleet 'in te pakken'. Vanwege de locatie pal aan zee voldoen de voorzieningen aan de hoogste eisen. "Voor de lange zijden van de gebouwen heeft aannemer Heijmans Bouw een vliesgevel geplaatst voorzien van isolatiepanelen en hoogrendements glas. De kopgevels zijn voorzien van een isolatie die is afgewerkt met een stuclaag. Op het dak is een isolerende laag van tien centimeter aangebracht", aldus Mesotten.
Het geheel van maatregelen zorgt voor een afname in het gebruik van aardgas van dertig procent en een reductie in het elektriciteitsgebruik van vijftien procent. Het gebouwenbeheerssysteem stelt GCO in staat om rechtstreeks te zien wat het verbruik aan gas, elektra of water is.

Met de renovatie kregen de gebouwen meer eenheid met onder andere een nieuwe in het oog vallende centrale entree in de vorm van een halve ellips en een loopbrug die de twee kantoorgebouwen onderling verbindt. De renovatie maakte deel uit van een master'onderhouds'plan van het GCO-complex dat van 2000 tot 2010 loopt. In de komende jaren komen voor renovatie de bibliotheek, het magazijn en het receptiegebouw aan bod. Ook de aanpak van de bestratingen maakt deel uit van het masterplan. In totaal heeft de aannemer 3.750 vierkante meter nieuwe gevel geplaatst, 1.700 vierkante meter dakbedekking aangebracht en 35.000 strekkende meter databekabeling gelegd. Naast kantoorruimten voorzien de gebouwen in machinewerkplaatsen, een serviceruimte, een fitnessruimte, een kantine en een nieuwe directieruimte boven de entree.

bron: Nieuwsbank

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl