26 november 2007
Gebouwen in 2030: veel techniek, weinig energie.
Stelt u zich eens een wereld voor waarin alle huizen nauwelijks energie verbruiken, waarin draadloze technologieën in de constructie van gebouwen en dagelijks gebruikte apparaten zijn ingebouwd en waarbij alle gebouwen zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van robots en de steeds ouder wordende bevolking: en waarbij een parallelle, ‘virtuele’ bouwindustrie bestaat… Klinkt dit als sciencefiction?
Volgens een omvangrijk rapport dat eergisteren werd uitgegeven, zijn deze ontwikkelingen niet zo ver weg als u zou denken: feitelijk zijn dit realistische ontwikkelingen die de bouw- en constructiebranche binnen de komende kwart eeuw zullen zien.
“De wereld in 2030", geschreven voor de wereldbekende futuroloog en auteur Ray Hammond, kijkt naar de belangrijkste trends die waarschijnlijk vorm zullen geven aan de samenleving en het dagelijkse leven over een kwart eeuw. Het rapport werd gelanceerd op een top-event in Brussel, waar Europese beleidsmakers, NGO’s (waaronder Vrienden van de aarde), toonaangevende academici en journalisten de bevindingen met vertegenwoordigers van de branche bespraken. Het werd uitgevoerd in opdracht van het concern PlasticsEurope, zodat de branche stappen kan ondernemen om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van morgen, zoals klimaatverandering. Als bijvoorbeeld de helft van alle gebouwen zouden worden geïsoleerd volgens de hoogste normen die kunststof kan leveren, zou de EU de uitstoot van CO2 door gebouwen kunnen verminderen met 35%, ofwel 340 miljoen ton. Hiermee zouden de Kyoto-doelstellingen voor EU27 voor de sector voorbij worden gestreefd en bijna de helft van de strengere EU-doelstelling voor het jaar 2020 worden benaderd!
Ray Hammond legt uit: “We hebben geen idee hoe de toekomst eruit zal zien, maar anticiperen maakt deel uit van onze strategie. Met dit rapport worden de drijvende krachten vastgesteld die waarschijnlijk vorm zullen geven aan de komende vijf decennia zoals we die nu kunnen overzien, en worden deze vervolgens geprojecteerd naar 2030. Eén ding is zeker: de snelle veranderingen die we sinds 1980 hebben gezien, zullen niet minder worden. De snelheid waarmee veranderingen plaats vinden zal steeds groter worden, zo groot zelfs dat onze levens in 2030 in sommige opzichten onherkenbaar te vergelijken zullen zijn met die van vandaag."
Het rapport voorspelt dat, grotendeels dankzij kunststof, alle woningen zullen overgaan op maximaal efficiënt energieverbruik, aangezien de gemiddelde temperatuur in Europa door klimaatverandering jaarlijks mogelijk zal kunnen dalen met wel drie graden Celsius. Isolatie, panelen, thermische bruggen en afsluitingen gemaakt van kunststof zullen in grote mate bijdragen aan efficiënter energiegebruik. Ook zullen energiebesparingen mogelijk zijn door draadloze sensoren die zich op huishoudelijke apparaten en belichting bevinden, waardoor lampen en andere apparaten automatisch worden uitgeschakeld zodra iemand de ruimte heeft verlaten. Het zorgt er ook voor dat de energiebehoeften in kantoren en huizen voortdurend worden gecontroleerd en aangepast.
In de toekomst zullen lantaarnpalen en kerktorens dienst doen als zendmasten voor internettoegang waardoor permanente en alomtegenwoordige toegang tot een krachtig internet wordt geboden, een integraal onderdeel van de “altijd ingeschakelde, altijd verbonden” samenleving in 2030. Het ontwikkelen van onroerend goed in de virtuele wereld zal in 2030 net zo'n gewoon beroep zijn als elk ander.
Andere bevindingen zijn:
In 2030 zullen één miljard mensen 65 jaar of ouder zijn. In Japan ontwikkelen wetenschappers robots, gemaakt van geavanceerde kunststofmaterialen, die voor de ouderen zullen zorgen. Alle gebouwen zullen moeten worden ontworpen om te voorzien in de behoeften van de steeds ouder wordende bevolking.
Er zal een revolutie hebben plaatsgevonden op medicijngebied. Het in kaart brengen van persoonlijk DNA, krachtige nieuwe medicijnen op basis van gentherapie en stamcelonderzoek zullen ervoor zorgen dat met medicijnen ziekten worden voorkomen en de levensduur wordt verlengd. Mensen zullen in 2030 leeftijden bereiken van 130 jaar of meer en kunststof zal daarbij een belangrijke rol spelen in de gezondheidszorg.
Maar het rapport stelt ook vast dat bepaalde aspecten van het dagelijkse leven in 2030 ook erg op die van vandaag zullen lijken. We zullen nog steeds in huizen en appartementen wonen net als nu en kinderen zullen nog steeds naar school gaan, maar ook gebruik maken van aanvullend virtueel onderwijs.
Directeur van PlasticsEurope Wilfried Haensel zei: “We zijn ons ervan bewust dat we in een kritieke tijd leven in de ontwikkeling van onze samenleving en branche waarin we het hoofd moeten bieden aan wezenlijke, wereldwijde uitdagingen zoals de bescherming van het milieu en de behoefte aan efficiënter energiegebruik. PlasticsEurope heeft opdracht gegeven tot dit rapport om meer van te toekomst te begrijpen en er zo voor te zorgen dat onze branche en onze producten op een constructieve manier helpen de uitdagingen van vandaag en morgen te overwinnen.”
URL: http://www.plasticseurope.org/
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.