Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

4 januari 2008

Woonhuislift: Aesy Lift levert kleinste lift van Nederland

Uit Zweden
De Compact Mini wordt in Zweden geproduceerd door NTD en in de Benelux exclusief geleverd door Aesy Liften uit Lichtenvoorde. Aesy Liften heeft zich in dit soort platformliften gespecialiseerd en is exclusief gecertificeerd voor dit product tot 13 m opvoerhoogte (Europees CE gecertificeerd op basis van de richtlijn Machines 98/37/EEG). Op jaarbasis installeert Aesy Liften tegenwoordig meer dan 100 platformliften in verschillende typen gebouwen, zoals winkelcentra, gezondheidscentra, kantoren, appartementen, woningen en scholen. Installatie in elk willekeurig gebouw is mogelijk tot 7 stopplaatsen (13 m hoog). waarbij de deuren op elke stopplaats onafhankelijk van elkaar aan 3 zijden zijn te plaatsen.

Werking
De lift is spindel-aangedreven, dat betekent dat de lift beweegt op basis van schroefdraad met een omloopmoer die direct wordt aangedreven door een elektromotor (400V of 230 V; 2,2 kW). Dit mechaniek zorgt ervoor dat de lift zeer stil is met een geluidsniveau van minder dan 30 dB. Het maximale hefvermogen is 400 kg (of 5 personen). De lift werkt met een softstart en haalt verder een niet erg hoge snelheid (maximaal 0,2 m/sec). De bediening is op basis van vasthoudbesturing. Dit is een knop die de gebruiker ingedrukt moet houden (één toets per verdieping). De lift stopt vanzelf als hij op het gewenste niveau komt.

Aesylift compact design

Bouwkundig
De binnenmaten van het liftplateau lopen van 500 x 600 tot 1105 x 2000 mm. De buitenmaten van de schacht zijn minimaal 880 x 880 mm (oplopend tot 1400 x 2080 mm). De Compact Mini van Aesy Liften wordt altijd inclusief schacht geleverd. Bij de kleinste maat lift is een bouwkundige sparing in de vloer van 900 x 900 mm voldoende, verdere bouwkundige voorbereidingen zijn niet nodig, zoals bij andere typen liften wel altijd het geval is. Elke Aesy Lift heeft een zelfdragende constructie, een hijsvoorziening of bevestigingspunten zijn dus onnodig. Ook een put is overbodig, dit is bij een traditionele lift immers de vrije ruimte die nodig is voor montage. De Aesy Lift vraagt slechts een verlaging van 50 mm in de begane-grondvloer bij gelijkvloerse aansluiting. Een oprit kan eventueel worden meegeleverd. Er is geen machinekamer, want alle aandrijvingsapparatuur zit verwerkt in de platformlift zelf, zodat een dakopbouw eveneens kan vervallen. Opbouw- en servicewerkzaamheden vinden plaats van binnen uit de geleverde schacht.

Voor alle gebouwen of woningen die voor een betere toegankelijkheid een lift nodig hebben, maar die weinig ruimte en budget beschikbaar hebben, biedt de kleinste lift van Nederland mogelijkheden. De Compact Mini van leverancier Aesy Liften, een spindel aangedreven platformlift is eenvoudig en risicoloos te plaatsen in elk trappenhuis. Zonder liftput, zonder dakopbouw, zonder machinekamer zonder hijsvoorziening en zonder krachtstroomaansluiting. Ook bouwkundige bevestigingspunten zijn overbodig, want deze lift beschikt over een zelfdragende schacht. De benodigde bouwkundige aanpassingen zijn dus minimaal, een sparing in de verdiepingvloer is voldoende. De Compact Mini vraagt een lage investering in aanschaf- en montagekosten en heeft daarnaast ook nog eens lage verbruikskosten. Desondanks biedt deze lift een hoog gebruiksgemak en vraagt weinig onderhoud.

Veiligheid
Zowel tijdens de installatie voor de monteur als in de praktijk voor de gebruiker is dit type lift zeer veilig. Sinds de ontwikkeling en introductie van dit lifttype in 1980 hebben zich ermee geen calamiteiten voorgedaan. Het installatieprincipe is namelijk erg eenvoudig: in eerste instantie worden in de bouwkundige sparing de geleiders aangebracht. Daarin wordt het platform gehangen en gemonteerd. Via het platform wordt de rest van de lift opgebouwd, zowel de schachtbeplating als de deuren op de verdieping. Tijdens dit proces is valrisico uitgesloten. Vanzelfsprekend is een telefoon (spreek-luisterverbinding) standaard aanwezig. Mochten zich storingen voordoen, dan betreft het vaak een stroomstoring en geen werkelijke liftstoring. De lift is voorzien van een ingebouwd accupakket dat energie levert aan het nooddaalsysteem. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker te allen tijde binnen één minuut de lift kan verlaten. Aangezien storingen vaak snel en meestal telefonisch afgehandeld kunnen worden, scheelt dit veel tijd en bijgevolg ook kosten. Voor de wet is de Compact Mini geen lift maar een machine en hoeft daadoor alleen te voldoen aan de richtlijn Machines, niet aan de Liftenrichtlijn EN 81-1/2 dus. Dit levert ook voordelen bij het onderhoud. Een periodieke liftkeuring is hierdoor namelijk niet verplicht,wat de onderhoudskosten weer drukt. Een keuring door onafhankelijke keuringsinstanties als Het Liftinstituut of ABOMA+KEBOMA blijft natuurlijk wel mogelijk. De onderliggende techniek van een Compact Mini is ook veel eenvoudiger dan bij andere lifttypen.

Wat niet wil zeggen dat de liftveiligheid van een lager niveau is. De leverancier Aesy Liften biedt overigens een complete
onderhoudsservice aan.

Verschillende uitvoeringen
De Compact Mini is geheel op maat te leveren, maar is standaard al erg compleet. Standaard is de bediening aan de buitenzijde (de haalknop) en de bediening aan de binnenzijde die zich op heuphoogte bevindt en dus eenvoudig te bedienen is. Standaard wordt de lift uitgevoerd met panorama glasdeuren en is hij afgewerkt met poedercoating (in nader te bepalen RAL kleuren). Optioneel is RVS aan de buitenzijde. Aan de binnenzijde kan de vloerafwerking naar eigen design worden uitgevoerd (met linoleum, antisliprubber, hout, tegels). Ook de wanden kunnen in alle mogelijke varianten, harmonisch met het interieur worden meegenomen. Het gebruik van glas, ook in de schacht, geeft een open beeld. Handig voor architecten is de mogelijkheid om via de website van Aesy Liften om bestekteksten, tekeningen en details te downloaden.

Aesy lift bedieningspaneel

Hotel Plataan
Vrij recentelijk werd een Compact Mini geplaatst in Hotel Plataan te Delft. In dit kleine hotel van een twintigtal kamers bestond behoefte aan een zeer smalle liftoplossing. In het trapgat van de majestueuze trap was als vrije ruimte voor het plaatsen van een personenlift slechts 88 x 125 cm beschikbaar. Het resultaat: een lift van 77 x 95 cm binnenwerk, met een buitenbreedte van 88 cm, met 4 stopplaatsen en een hefhoogte van 11,60 cm. In de hotel-sterrenklassicificatie kan het wel of niet beschikken over een lift het verlies van een ster betekenen. Dankzij de Compact Mini kon De Plataan al zijn drie sterren behouden. Een grappig detail: De hotelkamers worden opgefleurd met bijzondere schilderingen door kunstenaars. Daarom is deze Compact Mini-kooi onafgewerkt geleverd, zodat die in een bijbehorende stijl geschilderd kon worden door één van de kunstenaars. Een fraai voorbeeld van zorgvuldig design.

Hotel Plataan

Aesy Liften B.V.
Galileïstraat 4b
7131 PE Lichtenvoorde


Postadres
Postbus 80
7140 AB Groenlo

T 0544 46 89 18
F 0544 46 89 48

E info@aesyliften.nl
W www.aesyliften.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl