Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

7 januari 2008

Brancardlift: Putloze bedden-brancardlift tot een ton

Voor alle gebouwen of woningen die voor een betere toegankelijkheid een lift nodig hebben, maar die weinig en budget beschikbaar hebben, biedt de grootste platformliften firma van Nederland mogelijkheden. De Primeur van leverancier Aesy Liften, een spindel aangedreven platformlift, is eenvoudig en risicoloos te plaatsen in elk trappenhuis. Zonder liftput, zonder dakopbouw, zonder machinekamer, zonder hijsvoorziening en zonder krachtstroom aansluiting.

Ook bouwkundige bevestigingspunten zijn overbodig, want deze lift beschikt over een zelfdragende schacht. De bouwkundige aanpassingen zijn dus minimaal, een sparing in de verdiepingvloer is voldoende. De Primeur vraagt een lage investering in aanschaf- en montage kosten en heeft daarnaast ook nog eens lage verbruikskosten. Desondanks biedt deze lift een grote gebruiksgemak en vraagt weinig onderhoud.

putloze brancard lift van aesy liften

Uit Zweden.
De Primeur wordt in Zweden geproduceerd en in de Benelux exclusief geleverd door Aesy Liften. Aesy Liften heeft zich in dit soort platformliften gespecialiseerd en is exclusief gecertificeerd voor dit product tot 13 meter opvoerhoogte (Europese CE gecertificeerd op basis van richtlijn machines 98/37EEG). Op jaarbasis installeert Aesy Liften tegenwoordig meer dan 50 platformliften in de gezondheidscentra (o.a. Diaconessenziekenhuis in Leiden en GGZ in Groningen).

Werking.
De lift is spindel aangedreven, dat betekent dat de lift beweegt op basis van schroefdraad met een omloopmoer die direct wordt aangedreven door een elektromotor. Dit mechaniek zorgt ervoor dat de lift zeer stil is, met een geluidsniveau van minder dan 30dB. Het maximale hefvermogen is 1.000 kilo (of 13 personen). De lift werkt standaard met een softstart en maximaal 0,2 meter per seconde. De bediening is op basis van vasthoud besturing. Dit is een knop die de gebruiker ingedrukt moet houden (een toets per verdieping). De lift stopt vanzelf als hij op het gewenste niveau komt. Bij elke stopplaats, onafhankelijk van elkaar, zijn de deuren aan drie zijden van de schacht te plaatsen.

Bouwkundig.
De binnenmaten van de lift lopen van 1.105 x 2.100 millimeter tot 1.405 x 2.500 millimeter. De buitenmaten van de schacht minimaal 1.550 x 2.180 millimeter oplopend tot 1.850 x 2.580 millimeter. De Primeur van Aesy Liften wordt altijd inclusief schacht geleverd. Voorbereiding zijn niet nodig zoals bij andere typen liften wel altijd het geval is. Elke Aesy Lift heeft een zelfdragende constructie, een hijsvoorziening of bevestigingspunten zijn dus onnodig. Ook een put is overbodig. Dit is bij een traditionele lift immers de vrije ruimte die nodig is voor de monteur. De Aesy Lift vraagt slechts een verlaging van estien centimeter in de begane grond vloer bij gelijkvloerse aansluiting. Een oprit kan eventueel worden meegeleverd. Er is geen machinekamer, want alle aandrijvingapparatuur zit verwerkt in de zijkant van de platformlift zelf, zodat een dakopbouw eveneens kan vervallen. Opbouwen service werkzaamheden vinden plaats van binnenuit de geleverde schacht en worden verricht door eigen monteurs.

veilige aesy liften

Veiligheid.
Zowel tijdens de installatie voor de monteur als in de praktijd voor de gebruiker is dit type lift zeer veilig. Sinds de ontwikkeling van dit lifttype in 1980 hebben zich geen calamiteiten voorgedaan. Het installatie principe is namelijk erg eenvoudig: in eerste instantie worden in de bouwkundige sparing de geleiders aangebracht, daarin wordt het platform gehangen en gemonteerd. Via het platform wordt de rest van de lift opgebouwd. Tijdens dit proces is val risico uitgesloten. Mochten zich storingen voordoen, dan betreft het vaak een stroomstoring en geen werkelijke liftstoring. De lift is voorzien van ingebouwd accu pakket dat energie levert aan het nooddaalsysteem. Dit zorgt ervoor dat de gebruiker ten alle tijden de lift binnen een minuut kan verlaten. Voor de wet is de Primeur geen lift maar een machine en hoeft daardoor alleen te voldoen aan de Richtlijn Machines, en dus niet aan de Liftenrichtlijn (EN81-1/2). Dit levert ook veel voordelen op bij het onderhoud,een periodieke liftkeuring is hierdoor namelijk niet verplicht.

Uitvoeringen.
Standaard wordt de lift uitgevoerd met panorama glasdeuren en is hij afgewerkt met poedercoating. Optioneel is RVS aan de buitenzijden. Aan de binnenzijden kan de vloer- en wand afwerking naar eigen design worden uitgevoerd. Het gebruik van glas, ook in de schacht, geeft een open beeld. Handig voor architecten is de mogelijkheid om via de website van Aesy Liften om bestekteksten, tekeningen en details te downloaden.

Aesy Liften B.V.
Galileïstraat 4b
7131 PE Lichtenvoorde
Postadres
Postbus 80
7140 AB Groenlo

T 0544 46 89 18
F 0544 46 89 48

E info@aesyliften.nl
W www.aesyliften.nl
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl