Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

9 januari 2008

Personenlift: Voor complexe situaties

In sommige gevallen is een lift gewenst maar zijn de bouwkundige omstandigheden niet gunstig. Bijvoorbeeld als de beschikbare ruimte te beperkt is voor een complete liftschacht inclusief liftput en liftuitloop. Of als een uitgebreide verbouwing niet op prijs wordt gesteld. Dan zijn de liftoplossingen van Aesy Liften uit Lichtenvoorde een uitkomst.

aesylift in de hal

Aesyliften zijn elektrisch aangestuurde platformliften met een schroefspindelaandrijving, waarbij een omloopmoer over schroefdraad de liftcabine omhoog brengt. De omloopmoer wordt aangedreven door een elektromotor op 220 V. Deze techniek is vele malen eenvoudiger en bedrijfszekerder dan traditionele tractie- of hydraulische lifttypen. Er komt bijvoorbeeld geen olie aan te pas. De consequentie daarvan is dat voor de installatie van een Aesy platformlift geen bijzondere milieueisen gelden.

Er is geen lekkagerisico en dus Geen dichte putvloer nodig. De storingsgevoeligheid ligt laag omdat er niet sprake is van complexe machinerieën. Dit maakt Aesyliften kosten- en ruimtebesparend. Zowel de aanschaf-, montage- als de onderhoudskosten zijn extreem laag, evenals de verbruikskosten.
Dit afgezet tegen een hoog gebruiksgemak levert een Aesy platformlift een uitstekend alternatief op voor conventionele liften. Wat de keuringen betreft geldt voor deze lift een andere richtlijn dan voor traditionele liften. Wettelijk gezien is dit systeem namelijk geen ´lift´ maar een machine en valt aarmee onder de ´Richtlijn Machines´. Hierdoor zijn de jaarlijkse liftkeuringen (door keuringsinstanties als het Liftinstituut) niet verplicht, wat de periodieke onderhoudskosten sterk drukt.

Risicoloos, voordeling en stil
Een platformlift van Aesy Liften is snel en risicoloos te plaatsen in elk standaard trappenhuis. Geen liftput, geen dakopbouw, geen machinekamer, geen hijsvoorziening en geen krachtstroomaansluiting is er nodig. Bij elke andere lift is 400V,10 Amp. standaard. Ook extra bevestigingspunten zijn overbodig, want de lift beschikt over een zelfdragende liftschacht. De benodigde bouwkundige aanpassingen zijn dus minimaal, een sparing in de verdiepingvloer is voldoende. Door het gebruik van een geluidsgeïsoleerde frequentiegeregelde 60Hz motor is de lift uiterst stil tijdens gebruik, minder dan 30 dB geluid produceert de motor. Dit type motor zorgt er tevens voor dat de hefsnelheid aan het begin van een hefbeweging geleidelijk toeneemt en ook weer geleidelijk afremt bij het naderen van een stopplaats. Hierdoor heeft de platformlift automatisch een ‘softstart’.

Veilig
De montage verloopt eenvoudig en veilig. De liftinstallatie wordt in delen aangevoerd die klein genoeg zijn om normale binnendeuren te kunnen passeren. Aesy Liften laat zijn liften in Zweden produceren. Op jaarbasis worden zo’n 100 stuks van dit type liften in Nederland geïnstalleerd. Voor erschillende typen gebouwen blijken deze platformliften een oplossing: winkelcentra, gezondheidscentra, kantoren, appartementen, woningen en scholen. Sinds de ontwikkeling en introductie van dit lifttype in 1980 hebben zich er geen calamiteiten mee voorgedaan. Zowel tijdens de installatie voor de monteur als in de praktijk voor de gebruiker blijkt dit type lift zeer veilig, valrisico is uitgesloten.

Platformliften van Aesy Liften zijn snel en risicoloos te plaatsen

Brancard- of rolstoellift
De Aesy Lift met Cabine Primeur is een volwaardige personen- en goederenlift met een afgesloten cabine die veel wordt toegepast als brancard of rolstoellift. Het hefvermogen is 1000 kg, het vloeroppervlak 1400 x 2500 mm (b x d). De lift is toegankelijk voor maximaal ongeveer 13 personen, maar ook voor bedden, brancards of rolstoelen. Hij is geschikt voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, op plaatsen waar een traditionele lift niet mogelijk is maar liftvervoer wel wenselijk is. Uiteraard wordt ook deze lift zonder liftput en liftuitloop of dakopbouw geplaatst.

Een brancardlift van Aesy Liften wordt afgesloten door Automatisch zijwaarts schuivende telescoopdeuren in de schacht en in de cabine en heeft als optie overnamebesturing. De lift is voorzien van een telefoonverbinding en een nooddaalsysteem, zodat bij stroomuitval de lift dankzij een ingebouwd accupakket naar een onder- of bovenliggende stopplaats gestuurd wordt. De schachttop is 2900 mm, de snelheid 0,3 m/sec. De brancardlift Cabine Primeur haalt een hefhoogte van 20 meter en maximaal 7 stopplaatsen. Een Cabine Primeur kan zowel Binnenshuis als in de openlucht geplaatst worden.

gedisgeerde lift van Aesy Lift

Aansprekende voorbeelden van plaatsingen van AesyLiften zijn er genoeg: Zo onderging het Dr. Jenny Woon-Zorg en Dienstencentrum in Dinxperlo onlangs Een ingrijpende vernieuwing. Er zijn appartementenvleugels aangebouwd en het complex is voorzien van een nieuwe entree. Aesy Liften plaatste een rolstoeltoegankelijke Compact in de nieuwe entree en een brancardtoegankelijke Cabine Primeur in de loopbrug die op comfortabele wijze de nieuwbouw met het oudbouw verbindt. In het bestek stonden traditionele liften voorgeschreven, maar uit kostenoverwegingen koos men toch voor een Compact en een Cabine Primeur van Aesy Liften.

woon-zorg en dienstencentrum

In de kantoorruimtes van het nieuwe Werken Zorgplein, die boven de winkels van de Stadspassage liggen in Spijkenisse, werd een design Aesy Lift geplaatst met een cabine met aan vier zijden glas in profi elen van zwart gepoedercoat staal zijdeglans RAL 9005, voorzien van een marmeren vloer en afgewerkt met roestvrijstaal. Het systeem van Aesy Liften werkt hier nét zo ongecompliceerd, de uitvoering van de liftcabine is er niet minder luxueus om.

Woon-Zorg en Dienstencentrum "Jenny"

De exploitant-eigenaar koos voor een platformlift van Aesy Liften vanwege de parkeergarage onder het gebouw, waardoor er geen liftput mogelijk was. Een ander voorbeeld is het IJsselhotel, gelegen in de groene uiterwaarden langs de IJssel tegenover de historische stadskern van Deventer, een 19e eeuws gebouw in neoklassieke stijl. Dit Rijksmonument wordt omgebouwd tot vier sterren design hotel. Omdat het complex op een rivierdijk ligt, mocht van het Waterschap geen liftput aangelegd worden. Een Cabine Primeur van Aesy Liften bracht een volwaardige liftoplossing.

Aesy Liften B.V.
Galileïstraat 4b
7131 PE Lichtenvoorde
Postadres
Postbus 80
7140 AB Groenlo

T 0544 46 89 18
F 0544 46 89 48

E info@aesyliften.nl
W www.aesyliften.nl

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl