Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

15 januari 2008

Bouwbarometer®: Omzetgroei bouwsector neemt af

De omzetgroei in de bouwsector is in het vierde kwartaal van 2007 gestabiliseerd. Hoewel een meerderheid van de bouwbedrijven nog steeds een positieve omzetontwikkeling ervaart, wordt het aantal bedrijven met een omzetgroei kleiner. Ook voor het eerste kwartaal van 2008 zijn de verwachtingen gemiddeld genomen minder positief. Dit blijkt uit de Bouwbarometer®, de stemmingsindicator binnen de bouwsector van BouwKennis en USP Marketing Consultancy.

In de eerste negen maanden van 2007 is in de bouw de omzet gemiddeld met 11% toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. In de Bouwbarometer® is te zien dat de omzetgroei in het vierde kwartaal van 2007 lijkt te af te nemen. In vergelijking met de voorgaande kwartalen zijn er duidelijk minder bedrijven die hun omzet zien stijgen ten opzichte van een jaar geleden. In het vierde kwartaal ervaren de installateurs de meest positieve omzetontwikkeling. Van hen ziet 55% de omzet stijgen en 8% van de installateurs neemt een negatieve omzetontwikkeling waar. Van de andere marktpartijen ziet ook een meerderheid zijn omzet in het vierde kwartaal toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, alleen in minder sterke mate dan de installateurs dat doen. In vergelijking met het vorige kwartaal zijn er in het vierde kwartaal van 2007 vooral minder handelaren en aannemers GWW die hun omzet zien stijgen.

Omzetverwachtingen
De verwachtingen met betrekking tot de omzet zijn vergelijkbaar met de waargenomen ontwikkelingen in het vierde kwartaal. Ook voor het eerste kwartaal van 2008 verwachten gemiddeld genomen minder bedrijven een stijging van de omzet. Aannemers B&U en klussenbedrijven springen er in positieve zin uit. Beide marktpartijen verwachten meer van het eerste kwartaal van 2008 dan van het vierde kwartaal van 2007. Installateurs zijn juist minder positief over het komende kwartaal. De andere vier onderscheiden marktpartijen blijken vrijwel even positief over het eerste kwartaal van 2008 als over het vierde kwartaal van 2007 te zijn.

In de vorige editie van de Bouwbarometer® werd geconcludeerd dat de omzetgroei binnen de bouw zich leek te stabiliseren. In vergelijking met het tweede kwartaal was er in het derde kwartaal gemiddeld genomen namelijk een daling waarneembaar van het aantal bedrijven dat de omzet zag stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Het aantal bedrijven dat in het vierde kwartaal van 2007 een positieve omzetontwikkeling ervaart, ligt nog lager. Hiermee lijkt vooralsnog een einde te zijn gekomen aan de alsmaar toenemende omzetgroei in de bouwsector.

In dit artikel is alleen ingegaan op de omzetontwikkelingen, de omzetverwachtingen. In de Bouwbarometer® komen hiernaast ook de en de ontwikkeling en verwachting ten aanzien van de orderportefeuille en de concurrentiedruk aan de orde.

Bouwbarometer®
De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 700 enquêtes, gelijk verdeeld over de zeven belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal. De Bouwbarometer® is een initiatief van BouwKennis en USP Marketing Consultancy. Ieder kwartaal komen de omzet, orderportefeuille en concurrentiedruk aan de orde. Om een reëel beeld te krijgen, worden in de vraagstelling de actuele toestand en de verwachtingen gekoppeld aan de overeenkomstige kwartalen in het voorgaande jaar. Zo is er altijd een referentiepunt en wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden waar de bouwproductie onderhevig aan is. Abonnees van het BouwKennis Kwartaalrapport kunnen elk kwartaal de headlines van de Bouwbarometer® lezen. BouwKennis Totaalabonnees kunnen via de site het gehele onderzoek raadplegen.

BouwKennis
BouwKennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, vastgoed- en installatiesector. De producten van BouwKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over BouwKennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl