Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

16 januari 2008


bron: NRC

Nieuwe OV-kaart in strijd met wet en is ook onveilig
NRC Handelsblad

De ov-chipkaart voldoet niet aan de privacywetgeving en is niet veilig. Dat blijkt uit een rapport van het College Bescherming Persoongegevens en spoedonderzoek van TNO.

Het TNO-onderzoek is gedaan in opdracht van Trans Link Systeem, de joint venture van openbaarvervoerbedrijven die de ov-chipkaart ontwikkelt. Twee weken geleden werd op een congres in Berlijn bekend dat computerhackers de beveiliging op een ov-chipkaart voor abonnementhouders hebben gekraakt. TNO bevestigt nu dat de chip te kraken en daarmee mogelijk te kopiëren is. Een student uit Nijmegen is er inmiddels ook in geslaagd een anonieme chipkaart, voor bijvoorbeeld een enkele reis, te kopiëren.

Directeur Pedro Peters van Trans Link zei vanmorgen nog steeds te geloven „in een gedegen” landelijke invoering van de kaart in 2009.

Het gebruik van de ov-chipkaart door het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB is in strijd met de wet. Dat zei Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), vanmorgen. Het GVB gebruikt de ov-chipkaart zoals die landelijk moet worden ingevoerd. Volgens het CBP worden er te veel gegevens verzameld en worden die te lang bewaard. De gegevens zijn onvoldoende beveiligd en de reiziger heeft te weinig inzicht in wat er met de gegevens gebeurt. Het GVB was van plan ze voor marketingdoeleinden te gebruiken. Dat mag niet zonder toestemming van de reiziger. Het GVB wil de gegevens zeven jaar bewaren en dat is „ongewenst en onlogisch lang”, aldus Kohnstamm. Hij eist dat het GVB de manco’s spoedig oplost. Anders zal het CBP boetes opleggen. De vervoerders zeggen de meeste standpunten van het CBP direct over te nemen. Kohnstamm benadrukte dat „de fase van vrijblijvend overleg voorbij is”.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de laatste ontwikkelingen. Vorige week vroegen de SP en Groenlinks al een spoeddebat. Daarnaast bestaat er nu een meerderheid in de Kamer die een hoorzitting wil met deskundigen. Het Kamerlid Roefs (PvdA): „Er bestaat nu veel discussie of er verkeerde of te goedkope technologie is gekozen. Trans Link ontkent dat. Het lijkt me heel goed om antwoord te krijgen op zulke vragen.”

Technisch

  • Chipkaartfabrikant NXP heeft voor het ov twee kaarten ontwikkeld: een abonnement en een ticket. Een abonnement is beveiligd, het ticket niet.
  • De werking van de beveiligde abonnementchip is achterhaald door Duitse hackers. Of zij de chipkaart hebben gekraakt is onduidelijk, zegt computerwetenschapper Cees de Laat van de Universiteit van Amsterdam. „Nette hackers wachten met de publicatie van hun bevindingen en lichten eerst de fabrikant in.”
  • Informaticastudent Roel Verdult van de Radboud Universiteit Nijmegen was gisteren in RTL Nieuws omdat hij de onbeschermde tickets heeft nagemaakt.
  • In het geheugen van de tickets staan een identificatienummer en een code voor het tegoed: nul, één of twee trips te gaan. Bij entree van spoor of station wordt deze informatie van het kaartje naar een leespoort verzonden. En dat signaal blijkt makkelijk te onderscheppen en op te slaan op een laptop of een tweede chip, een zogeheten emulator, die vervolgens als kaartje is te gebruiken.
  • Studenten van de Universiteit van Amsterdam slaagden er afgelopen zomer al in om kaartjes met een computer zo te veranderen dat ze steeds opnieuw gebruikt konden worden. „Zij waren de eersten”, zegt hun begeleider De Laat. Volgens hem berust dit echter op een fout die intussen door fabrikant NXP is hersteld.

bron: NRC Handelsblad

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl