Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

20 januari 2008

Isolerende panelen Archiobel steeds vaker gebruikt in nieuwbouw

Een nieuwe vinding maakt het mogelijk in gebouwen het geluid met behulp van isolerende panelen ruim 60 decibel te dempen. De 125 Hz Acoustic Frames van het bedrijf Archiobel maken gebruik van een unieke combinatie van gips, cellulosevezel en metalen frames die lawaai van disco's, vliegtuigen, langsrazende treinen of de buren tot een minimum kunnen terugbrengen.

Het systeem wordt tot nu toe veel toegepast bij horeca- en uitgaansgelegenheden. Bij de bouw van nieuwe hotels is het systeem uitermate geschikt om de privacy op de kamers te garanderen. Bij disco's en cafés met live-muziek zijn de panelen in staat de moeilijk te onderdrukken lage bastonen te dempen. Dat scheelt veel lawaaioverlast voor de omgeving. ,,Dat is tot nu toe niemand gelukt, maar wij hebben het voor elkaar gekregen," stelt directeur Henk Leferink van Archiobel.

De panelen worden nu al toegepast op en rond luchthavens als Schiphol en het Spaanse Malaga, bijvoorbeeld bij de isolatie van scholen. Na de presentatie van de 125 HZ Acoustic Frames op een bouwbeurs in Duitsland beginnen Europese aannemers steeds meer interesse te krijgen in het product. Behalve uitzonderlijk geluidswerend, zijn de panelen duurzaam. De gebruikte cellulosevezel wordt gemaakt van gerecycled papier en karton.

Het unieke eraan is dat door dit systeem met veel minder ruimte een veel hogere isolatiewaarde te bereiken is. Een paneel dat 60 decibel kan tegenhouden is echt gigantisch", vertelt Leferink. Ter vergelijking: een reductie van 3 decibel klinkt voor het menselijk oor als een halvering.

Archiobel denkt met de panelen de Europese markt te kunnen veroveren en ziet de bestellingen voor nieuwbouwprojecten uit het buitenland toenemen.

De panelen zijn door hun geringe dikte van 16 centimeter ook geschikt om het binnenmilieu van bestaande gebouwen en woningen te isoleren. Ze zijn te gebruiken voor vloeren, wanden en daken en snel te installeren.

Archiobel ontwikkelt sinds 1972 isolerende producten. Het bedrijf uit Goirle heeft de 125 Hz Acoustic Frames samen ontwikkeld met specialisten als CWA Angelbachtal in Duitsland, Cell Systems en Cell Productions in Sneek.

bron: Archiobel

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl