Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

25 januari 2008

Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen 2008

Op 31 januari a.s. starten in Oosterbeek de regionale voorronden voor de 56e editie van de "Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen". 75 Jonge Nederlandse metselaars strijden om de eer. De finale van deze wedstrijden vindt half april plaats in Harderwijk.

Aan de voorronden wordt deelgenomen door ruim 75 metselleerlingen uit de hoogste klassen van het Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs (VMBO), onderdeel Bouwtechniek, uit het gehele land. Tijdens de landelijke finale vindt ook de Nationale Voegwedstrijd plaats, door leerlingen van de Nederlandse Stichting Praktijkopleiding Voegen (NSPV) in Boxtel.

De wedstrijden zijn (sinds 1952) een initiatief van de Nederlandse baksteenindustrie. De bedrijfstak wil daarmee de instroom naar de metsel- en voegopleidingen stimuleren en een prikkel bieden voor goed vakmanschap. De Nederlandse baksteenindustrie produceert metsel- en straatbaksteen, alsmede poreuze binnenmuursteen, heeft een gezamenlijke omzet van ca. 291 miljoen euro (2006) en biedt directe werkgelegenheid aan ca. 1400 personen.

De wedstrijd wordt namens de Nederlandse baksteenindustrie georganiseerd door de brancheorganisatie KNB,in nauwe samenwerking met Fundeon, de opleidingsbedrijven in de bouw en de VMBO-opleidingen Bouwtechniek.

Bijzonder is dat het finalewerkstuk van deze wedstrijden na afloop blijft bestaan. Op deze wijze is Nederland in 55 jaar verrijkt met allerhande fraaie zitelementen, keermuren, tuinmuurtjes en zonnewijzers.

Voorronden
De 56e editie van de Nationale Wedstrijd in het Metselen met Baksteen heeft dit keer een andere start. De voorronden vinden grotendeels plaats tijdens de Open Dagen van acht Opleidingsbedrijven. ReVaBo Opleidingsbedrijven in Oosterbeek bijt daarbij de spits af. Daar treden 19 leerling metselaars tegen elkaar in het strijdperk. De laatste voorronde is begin maart.

Wisselprijs
De beoordeling gebeurt op een gestandaardiseerde manier. Daarbij wordt gekeken naar de wijze waarop de metselopdracht wordt uitgevoerd (van metseltechniek tot werkplekverzorging), maar ook naar het resultaat zelf. De landelijk best presterende deelnemers van de regionale voorronden komen tegen elkaar uit in de landelijke finale. Daar wordt als finalewerkstuk het kunstwerk 'Poort naar het Beekhuizerzand' gemetseld. De nationale voegwedstrijd kent geen voorronden. De kampioenen Metselen en Voegen ontvangen een wisselprijs: de Zilveren Troffel en de Zilveren Voegspijker.

Wedstrijdinformatie
Via de website www.metselwedstrijden.nl kunnen de deelnemers, familieleden, collega's, opleiders, bedrijven en andere betrokkenen het verloop en de resultaten op de voet volgen. Verder bevat deze nieuwe website van KNB ook informatie over de historie van de kampioenschappen. De data en plaatsen van de verdere voorrondes worden binnenkort op deze site bekend gemaakt.
De finale van de metselwedstrijden is van 14 april t/m 16 april 2008. Die van voegen is aansluitend, van 16 t/m 17 april 2008. De prijsuitreiking is vrijdag 18 april 2008 vanaf 13.00 uur op de wedstrijdlocatie in Harderwijk.

KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), de initiatiefnemer van deze wedstrijden, is de brancheorganisatie van de Nederlandse baksteenindustrie. Lid zijn zowel de nationale bedrijven, als ook de in Nederland producerende multinationale ondernemingen. Het KNB behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk. Verder draagt KNB zorg voor kennisontwikkeling en kennisoverdracht aan de beroepspraktijk (van ontwerper tot verwerker) en op alle niveaus van opleiding. In breder verband participeert KNB vanaf 1 januari 2008 in de belangenbehartiging van de keramische industrie, via koepelorganisatie VKO.

Bron: http://www.metselwedstrijden.nl

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl