Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

11 maart 2008

Hypotheeksparen zeer lucratief sinds nieuwe wet

Sparen op een geblokkeerde spaarrekening bij een hypotheek levert een voordeel op tot maximaal 1/3 van de aankoopsom van het huis, toch gauw een aardig zwembad. Dit voordeel ontstaat als de bank bereid is het rentepercentage op de Spaarrekening Eigen Woning (SEW) gelijk te stellen aan het hypotheekrentepercentage.

De betaalde rente op de eigenwoningschuld is nog steeds aftrekbaar. De rente op een spaarrekening is onbelast. Echter, het saldo van de traditionele spaarrekening wordt in box 3 uitgehold met 1,2% vermogensrendementsheffing voor zover dit saldo de vrijgestelde bedragen overschrijdt. Deze heffing drukt gedurende de looptijd van de hypotheek steeds zwaarder op het rendement omdat het kapitaal waarover geheven wordt verder aangroeit.

De vermogensrendementsheffing wordt niet geheven over het saldo van de Spaarrekening Eigen Woning zoals deze vanaf 1 januari 2008 in box 1 kan worden afgesloten.

Inmiddels rollen de banken de nieuwe spaarproducten uit. Mits gecombineerd met de hypotheek bieden zij op het spaargeld een rentepercentage gelijk aan de te betalen hypotheekrente. Dit is een hogere rente dan een consument zelf bij een bank kan bedingen.

Uitgaande van een fictieve persoon welke een huis van
€ 250.000,= koopt en daarvoor € 269.524,= leent tegen een rente van 5% heeft Geijsel Adviesgroep vergeleken wat op langere termijn de financiële gevolgen zijn als men met dezelfde inleg tracht de lening bij elkaar te sparen. Met 5% rente is een maandelijkse inleg van € 329,25 nodig om het hypotheekbedrag in 30 jaar bij elkaar te sparen. Indien men bij bijvoorbeeld Argenta internetsparen (in box 3) hetzelfde bedrag inlegt ontvangt men momenteel 4% rente. Als na 30 jaar het sommetje wordt gemaakt zal blijken dat de hypotheekspaarder zijn schuld heeft afgelost en dat de box 3 bankspaarder nog ruim € 86.000,= tekort komt vanwege de lagere rente en de jaarlijks betaalde vermogensrendementsheffing.

meer info: Geijsel Adviesgroep
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl