Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

4 april 2008

Veel belangstelling BouwBeter-conferentie ‘Integriteit Bouw & Vastgoed’

Zelfdiscipline garandeert integriteit in bouwsector

Tijdens een conferentie over integriteit in de bouw- en vastgoedsector van BouwBeter toonde de sector haar zelfreinigende vermogen. Steeds meer managers en ondernemers nemen praktische stappen om de integriteit van hun eigen bedrijf en dat van de sector te garanderen.

Blessing in disguise
Zes jaar na dato concluderen vertegenwoordigers uit de bouw- en vastgoedsector dat de bouwaffaire wellicht een blessing in disguise is geweest. Alle pijnlijke ontwikkelingen en de publieke verontwaardiging hebben het imago van de sector geschaad, maar ook de weg geopend naar ingrijpende vernieuwing.

Op 19 maart 2008 organiseerde BouwBeter in Slot Zeist een conferentie over integriteit in de bouw- en vastgoedsector. Vertegenwoordigers uit alle geledingen van de sector én opdrachtgevers spraken openhartig over manieren om integriteit in de praktijk te waarborgen.

Drie sprekers gaven hun visie over de dagelijkse managementpraktijk. Daarna volgde een levendige plenaire discussie. De eerste spreker, René Craemer, hoofdofficier van het Functioneel Parket (Openbaar Ministerie) – een onderdeel dat verantwoordelijk is voor de bestrijding van financiële fraude – wees de aanwezige leidinggevenden op de grondige manier waarop het OM de sector volgt. Hij leverde belangrijke inbreng voor de discussie, met suggesties voor integriteitbevorderende maatregelen.

Guus Hoefsloot, topman van bouw- en vastgoedbedrijf Heijmans, gaf vervolgens aan dat de sector in 2001 de regie onnodig uit handen heeft gegeven. Hij pleitte er dan ook voor om het vernieuwingsproces actief te leiden – met het management voorop. Hoefsloot beschreef hoe Heijmans met praktische maatregelen het vertrouwen herstelt.

De derde spreker, directievoorzitter Huub Smeets van Vesteda Groep (Nederlands grootste woonbeleggingsfonds) gaf aan dat de vereiste integriteit voor zelfbewuste ondernemingen aanleiding moet zijn om het beleid vergaand te professionaliseren. Financiële transparantie en onafhankelijkheid, strikte gedragscodes en managers die het goede voorbeeld geven, zijn volgens hem onmisbaar om risico’s uit te sluiten.

Zelfdiscipline en ondernemerschap
Tijdens de discussie die volgde werd duidelijk dat marktpartijen, opdrachtgevers en overheid nog steeds kritisch zijn over elkaar rol, maar evenzeer dat alle betrokkenen met praktische maatregelen actief werken aan een integere bedrijfsvoering.

Hans Blankert (voorzitter van de Regieraad Bouw) plaatste een kritische noot over opdrachtgevers voor wie prijs nog steeds vaak doorslaggevend is.
Ton Nelissen, bestuurslid van de Stichting Beoordeling Integriteit in de Bouwnijverheid en vice-voorzitter van Bouwend Nederland pleitte ervoor om de broodnodige zelfdiscipline te combineren met een hernieuwde aandacht voor ondernemersschap.
Dietmar Werner, directeur van Volker Wessels Vastgoed en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Projektontwikkeling Maatschappijen vertelde hoe zijn leden met een aangescherpte gedragscode, een intern transactieregister en andere maatregelen het goede voorbeeld proberen te geven.
Ook Onno van Veldhuizen van de Regieraad Bouw en burgemeester van Hoorn pleitte met de aankondiging van een eigen wetenschappelijk onderzoek voor een actieve rol, om zo de komst van een ‘marktmeester’ te voorkomen.

meer info: BouwBeter
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl