Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 april 2008

Besluit over aanleg weg en spoor kan veel sneller

De besluitvorming over de aanleg van infrastructuur kan met de helft van de tijd worden bekort. Nu duurt het gemiddeld elf jaar voordat er besluiten vallen over grote projecten als wegen en spoorverbindingen.

Dat stelt een commissie onder voorzitterschap van Peter Elverding, oud-topman van DSM, in een advies dat vandaag zou worden aangeboden aan het kabinet.

Het kabinet had de commissie gevraagd om oplossingen voor de „traagheid” waarmee over infrastructurele projecten wordt besloten. Elverding: „De enige methode om tijd te winnen is om van elk onderdeel van de besluitvorming een paar maanden of een jaar af te halen.”

De commissie stelt een beperking voor van de mogelijkheden om tegen een besluit in beroep te gaan. Bestuursrechters zouden besluiten niet meteen moeten vernietigen als er iets aan schort. Zo kunnen activisten die de aanleg van een snelweg willen tegenhouden, bijvoorbeeld om de korenwolf te beschermen, een project niet stilleggen. Wel kunnen ze achteraf in beroep.

De meeste tijdswinst valt te behalen door de introductie van een brede en uitgebreide inspraakprocedure met regionale bestuurders, bewoners en milieuorganisaties. Daarna kan het parlement in een vroeg stadium een besluit nemen over een voorkeursvariant. Vervolgens hoeft alleen die variant te worden onderzocht en uitgewerkt. Deze werkwijze komt ook natuur en milieu ten goede, zegt de commissie, doordat beter wordt nagedacht over het uiteindelijke plan. Nu nog worden vele varianten vaak eerst uitputtend onderzocht.

Ook is het noodzakelijk een aantal juridische knelpunten aan te pakken. Zo zou de bestuursrechter een schadevergoeding kunnen toekennen in plaats van de hele procedure af te keuren. Lagere overheden zouden volgens de commissie minder beroepsmogelijkheden moeten krijgen. Het gaat immers vaak om „nationale belangen”, aldus de commissie.

bron: NRC Handelsblad

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl