Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

6 juni 2008

Zonnecellenfabriek in recordtijd opgeleverd
Duurzame energie voor tienduizenden huishoudens

In recordtijd is door advies- en ingenieurbureau DHV een zonnecellenfabriek van ARISE Technologies opgeleverd. Binnen 6,5 maand na de start van de bouw rolde in het Duitse Bischofswerda de eerste zonnecel uit de fabriek. De eerste productielijn levert 1500 zonnecellen per uur. Dit komt neer op 40 megawatt duurzame stroom per jaar; genoeg om meer dan 11.000 huishoudens van duurzame stroom te voorzien. De komende 18 maanden komen daar nog drie productielijnen bij. De fabriek heeft een totale waarde van 50 miljoen euro (gebouw, utilities en 2 productielijnen).

DHV is verantwoordelijk voor het complete ontwerp van de productiefaciliteit: architectuur, bouwtechniek, gebouwgebonden installaties en bouwbegeleiding. Ad Schrijvers, projectmanager van DHV: “In de markt constateren we een steeds grotere vraag naar duurzame oplossingen en de zonnecellenmarkt groeit explosief. Daarom is het een vereiste dat zonnecellenfabrieken erg flexibel zijn en op de toekomst voorbereid. De faciliteit van ARISE is gebouwd volgens een 2 layer-principe. Dit betekent dat de installaties beneden staan en de productie op de eerste verdieping plaatsvindt. Op deze manier kunnen fabrieken snel uitbreiden en inspelen op de toenemende vraag. Steeds meer collega-ingenieursbureaus gaan de kracht van het 2-layer principe overnemen”.

Sjouke Zijlstra, General Manager ARISE Technologies Deutschland: “Naast extra veiligheid levert dit voor ons een ongekende flexibiliteit in indeling op: de productieverdieping van ruim 4000 m2 is volledig vrij van kolommen die normaal gesproken een obstakel vormen. Het gebouw heeft een hightech uitstraling, prachtige houten dakspanten en een uitermate schone en aangename werkomgeving, zonder de noodzaak om dure cleanroom condities te hebben”.

Naast de productiefaciliteit in Duitsland is DHV betrokken bij de ontwikkeling van diverse fabrieken in België, India en Spanje, met een totale energieproductie van 320 megawatt.

bron: DHV

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl