Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

19 juni 2008

Commissie publiceert "Private financiering voor infrastuctuur"

Autowegen en spoorlijnen kunnen veel sneller en „ten minste 10 procent goedkoper" worden aangelegd als het Rijk actief zoekt naar private financiering

Dat concludeert de Commissie Private Financiering Infrastructuur in een advies dat vandaag is aangeboden aan de ministers Bos (Financiën, PvdA) en Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA). De commissie, die was ingesteld op aandringen van de Tweede Kamer, staat onder leiding van oud-minister Onno Ruding.

Volgens de commissie wordt er „te incidenteel” gebruik gemaakt van publiek-private samenwerking. De afgelopen tien jaar zijn slechts vier infraprojecten op deze wijze aangepakt. Daarmee loopt Nederland fors achter bij andere Europese landen, met name het Verenigd Koninkrijk.

Het grootste deel van publiek-privaat aangelegde wegen en spoorlijnen in binnen- en buitenland levert een grote „meerwaarde” op, aldus de commissie. Reizigers profiteren van de snellere aanleg en van efficiënter onderhoud, dat tot minder vertraging op weg en spoor leidt. De overheid profiteert van lagere bouwkosten, minder kans op kostenoverschrijdingen, minder vertragingen tijdens de bouw en betere kwaliteit van de infrastructuur. Aannemers en beleggers profiteren van een „rendabele investering”, aldus de commissie.

De „significante meerwaarde” van publiek-private samenwerking is vooral toe te schrijven aan „de hoge graad van efficiency, deskundigheid, ervaring, specialisatie, continuïteit, discipline en besluitvaardigheid” bij private partijen. Deze kwaliteiten schieten tekort bij de overheid. Voorzitter Ruding: „Het is een feit dat bij de rijksoverheid onvoldoende continuïteit is op het gebied van deskundigheid en ervaring. Dat betreur ik.”

De commissie denkt dat met name investeringen van pensioenfondsen een „doorbraak” kunnen betekenen voor publiek-private samenwerking. De commissie doet vandaag een „dringend beroep” op het kabinet om met de pensioenfondsen te onderhandelen over langjarige beleggingen in infrastructuur.

Twee maanden geleden verscheen het advies van de commissie-Elverding. Die concludeerde dat de besluitvorming over de aanleg van infrastructuur met de helft van de tijd kan worden bekort. Het kabinet heeft de aanbevelingen van de commissie-Elverding enkele weken geleden overgenomen.

bron: NRC Handelsblad

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl