Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

30 juni 2008

Stichting Warmtenetwerk wil langer leven voor gasbel Slochteren

Oprichting stichting voor minder afhankelijkheid van fossiele energie

"In Nederland wordt het equivalent van 15 miljard m3 aardgas aan warmte geloosd. Ik zal blij zijn als we daar een miljard van gaan hergebruiken", stelde Erik van Heijningen, gedeputeerde voor milieu van de provincie Zuid-Holland bij de oprichtingsbijeenkomst van de stichting Warmtenetwerk vandaag (1 juli 2008). Deze nieuwe stichting gaat het hergebruik van warmte en het gebruik van duurzame warmte en koude via collectieve netwerken bevorderen.

Ronald van Leeuwen van ingenieursbureau Tebodin gaf aan, dat er naast warmte ook een groot potentieel voor duurzame koude is. In Scandinavië is al een enorme groei gerealiseerd in koudenetwerken; in Nederland realiseert NUON de eerste projecten in Amsterdam. Innovatieve combinaties van duurzame warmte en koude zijn ook al gerealiseerd door de warmtebedrijven van Wenen en het Zuidduitse Ulm.

"De stichting Warmtenetwerk komt op een goed moment", stelde initiatiefnemer Klaas de Jong van Energieprojecten.com, "we moeten drastisch emissies van broeikasgassen reduceren en er dreigt een tekort aan fossiele brandstoffen. Ook onze Nederlandse aardgasvoorraad slinkt snel. Actie is nodig om langer plezier van Slochteren te hebben."

Blijkens het Europese onderzoek Ecoheatcool kan de EU de helft van haar doelstelling voor reductie van CO2 voor 2020 behalen met de aanleg van warmte- en koudenetwerken.
De stichting Warmtenetwerk is een breed platform voor energiebedrijven, aannemers, ingenieursbureaus, leveranciers en fabrikanten van componenten, kennisinstellingen, gemeentes en provincies en verenigingen op het gebied van energie en milieu. Op de oprichtingsbijeenkomst in het Provinciehuis in Den Haag bleek bij de zestig aanwezigen grote draagkracht voor de nieuwe stichting, zodat de oprichting een feit is.

meer info: Warmtenetwerk

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl