Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

1 juli 2008


Veilige verankering in alle bouwmaterialen

fischer Benelux uit Naarden presenteert een innovatieve en universele oplossing voor het bevestigen in nagenoeg alle lastdragende bouwmaterialen. De Constructie-/kozijnplug SXR 10 is de eerste kunststof plug (ø10mm) met Europese Technische Goedkeuring (ETA).

De montage-eigenschappen van deze plug zijn wereldwijd uniek: de plug kan extreme belastingen aan, ongeacht het bouwmateriaal en heeft een verankeringsdiepte van slechts 50 mm. Bovendien biedt de plug optimaal montagegemak en maximale veiligheid.

Breed toepassingsgebied
Met de SXR 10 vergroot fischer het aantal toepassingsmogelijkheden van Constructie-/kozijnpluggen aanzienlijk. Het resultaat is gedocumenteerd in de ETA. Het in de ETA gespecificeerde toepassingsgebied geldt voor de bevestiging van meervoudige verankeringen van niet-constructieve systemen in het algemeen (bijv. gevelsystemen, kozijnbevestigingen, branddeuren, kabelgoten, pijpbeugels en plafondsystemen). Met een minimale verankeringsdiepte van slechts 50 mm, is de SXR 10 goedgekeurd voor axiale lasten in gescheurd beton en voor nagenoeg alle soorten lastdragend metselwerk. De goedgekeurde belasting in beton bedraagt maar liefst 2,0 kN (voorheen max. 1,6 kN), in vol metselwerk 1,4 kN (0,8 kN), in vol zandkalksteen 1,5 kN (0,8 kN) en in geperforeerde baksteen 0,75 kN (0,5 kN).

Verankering in poreuze baksteen
De goedkeuring bepaalt de belastingen voor 42 verschillende bouwmaterialen volgens DIN, EN of eigen bouwmateriaalnormen. In tegenstelling tot eerdere DIBt-goedkeuringen, zijn nu ook verankeringen in poreuze bakstenen met verticale perforaties, zoals Poroton, gereguleerd, soms onder opgave van concrete belastingspecificaties zonder trekproef. Bij een niet exact gespecificeerde verankeringsondergrond kan door middel van trekproeven de weerstand worden vastgesteld. Terwijl de toegestane belastingen voorheen vaak waren beperkt tot zeer lage waarden, kunnen nu trekbelastingen tot de in de goedkeuring bepaalde maximale waarden voor een bepaald type steen, worden bereikt.

De voordelen tijdens de montage liggen in het montagegemak (doorsteekmontage) én in de allround geschiktheid voor een groot aantal ondergronden, zoals beton en vol en geperforeerd metselwerk. Het complete assortiment omvat ankerlengtes van 52-260 mm. De meegeleverde schroef is verkrijgbaar in elektrolytisch verzinkt staal en roestvast staal A4 met verzonken kop T40 of hexagonale flenskop SW 13 met T40 opname.

De 'Feel Good Factor'
Het zijn niet alleen de in de ETA gedocumenteerde eigenschappen die uniek zijn, maar ook het montagegedrag is belangrijk: de voorgemonteerde veiligheidsschroef glijdt soepel het boorgat in of laat zich met enkele tikken met een hamer makkelijk inslaan. Dankzij het compacte starre ontwerp buigt de plug niet bij het plaatsen in geperforeerd metselwerk of als de boorgaten in het aanbouwdeel en de ondergrond niet volledig zijn opgelijnd. Daarnaast beschikt de SXR over vleugels die zowel in de ondergrond als ook in het aanbouwdeel werken en voorkomen dat de plug meedraait; dit geldt zelfs voor aangetaste boorgaten in metselwerk van oude gebouwen of bij het verankeren van holle profielen. Het direct krachtig uitzetten van de plug bij de eerste draai, zorgt voor een extra hoog doldraaimoment.

Laag aandraaimoment
Opvallend tijdens de montage is het betrekkelijk lage aandraaimoment van de schroef dat in alle bouwmaterialen doorgaans disproportioneel toeneemt vlak voordat de schroef vast gaat zitten (ook wel bekend als aandraaikoppel). Ook bij gebruik van een elektrische boormachine voelt men wanneer de plug grip krijgt en dus goed verankerd is. Daarmee biedt deze 'Feel Good Factor' een automatische controle bij het aanbrengen. Het hoge doldraaimoment, zelfs bij poreuze of geperforeerde bouwmaterialen, zorgt ervoor dat de schroef niet meedraait en dat de opname stevig tegen de basis aan komt te liggen, ook bij holle ruimtes.

Over fischer Benelux B.V.
fischer is het enige bedrijf met eigen ontwikkelings- en productievoorzieningen in alle belangrijke onderdelen van de bevestigingstechnologie voor professionele gebruikers en de doe-het-zelf branche. Hierdoor is fischer in staat gebleken talloze bevestigingsoplossingen te produceren voor een grote reeks van toepassingen. Tegelijkertijd is er voldoende flexibiliteit om oplossingen op maat te ontwikkelen. Mede hierdoor is fischer toonaangevend in de bevestigingstechnologie. Naast het standaard assortiment heeft fischer haar SaMontec programma voor sanitair, verwarming, ventilatie, klimaatcontrole, en haar E-fix assortiment voor elektrabevestigingen. Bij fischer werken wereldwijd 3.800 mensen en het bedrijf heeft een omzet van meer dan 500 miljoen Euro.

meer info:Fischer

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl