Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

5 juli 2008

Grondprijzen kunnen tien procent omhoog zonder marktverstoring

De grondprijzen van Nederlandse bedrijventerreinen kunnen per direct met gemiddeld tien procent omhoog zonder dat dit leidt tot marktverstoring. Dat blijkt uit onderzoek van Stec Groep. In tegenstelling tot wat veel gemeenten denken, is de grondprijs voor ondernemers amper een verhuisargument.

Uit een onderzoek van Stec Groep naar het verschil tussen de grondprijzen en de residuele waarde van de grond blijkt dat er in heel Nederland gemiddeld een gat van tien procent zit tussen wat er voor een vierkante meter bedrijventerrein betaald wordt en wat die grond daadwerkelijk waard is. Harry Hendriks, adviseur bij Stec: ‘Natuurlijk zijn er verschillen en uitzonderingen, maar die tien procent is vrijwel overal mogelijk.’ Een voorzichtige schatting leert dat de Nederlandse gemeenten tezamen op deze manier jaarlijks tientallen miljoenen euro’s laten liggen.

Voorzichtigheid onterecht

Volgens Hendriks is de grondprijs voor ondernemers geen argument om te verhuizen. ‘Voor ondernemers zijn de locatie en de uitstraling van het terrein, maar vooral de lokale arbeidsmarkt veel belangrijker. De grondprijs speelt vrijwel geen rol in de beslissing om al dan niet te verhuizen.’ Dat is ook wel logisch, vindt hij: ‘Van het totale bedrag dat een verhuizing kost, maakt de grondprijs slechts een heel klein onderdeel uit.’ Hendriks ziet in de praktijk dat veel gemeenten bedrijventerreingronden te goedkoop verkopen uit angst om geïnteresseerde bedrijven mis te , maar volgens hem is die voorzichtigheid volledig onterecht.

Vijftien procent meer in Netwerkstad Twente

Dat er geen marktverstoring optreedt, blijkt bijvoorbeeld uit de situatie in Zwolle. Daar zijn de prijzen volgens Hendriks enkele jaren geleden met veel meer dan de genoemde tien procent gestegen. ‘Dit heeft totaal geen effect gehad op de markt.’ Het Zwolse voorbeeld is ondertussen gevolgd door de Netwerkstad Twente, die de prijzen per 1 juli met € 10 per vierkante meter heeft verhoogd. Stap twee is dat Almelo, Borne, Enschede, Hengelo en Oldenzaal vanaf eind 2008 de uitgifteprijzen bepalen op basis van een gezamenlijke methode, wat kan leiden tot een verdere prijsstijging tot maximaal vijftien procent. De basis voor deze methode is een functionele grondprijsbenadering. Dit betekent dat de prijzen gedifferentieerd worden naar ondermeer ligging, functie, uitstraling en bebouwingsmogelijkheid. ‘Dat is in die steden de belangrijkste reden. Het was niet aan ondernemers uit te leggen waarom de grond in de ene gemeente duurder is dan in de andere. Maar ondernemers snappen juist wel heel goed dat de prijs wordt afgestemd op de werkelijke waarde.’

Meer info: www.regiotwente.nl

 

 

 

 




Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting




Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl