Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 juli 2008

Bewust Bodemgebruik officieel gestart

Op 21 mei 2008 is het initiatief Bewust Bodemgebruik officieel van start gegaan. Onder veel belangstelling werd het initiatief in Mammoni in Utrecht gelanceerd.

Tanja Klip, gedeputeerde van de provincie Drenthe trad op als ambassadrice van Bewust Bodemgebruik en Johan Meulenkamp sprak op deze bijeenkomst namens Mijn Aarde. De Surinaamse ‘Taante’ van Jos gaf op geheel eigen wijze haar visie op bewust omgaan met de bodem.

Bodem als fundament van ons bestaan
Tanja Klip, de gedeputeerde van de provincie Drenthe, benadrukte dat zij vanuit haar functie steeds meer het belang van bewust bodemgebruik is gaan inzien. Daarom treedt zij graag op als ambassadrice van het initiatief Bewust Bodemgebruik. Klip benadrukte het belang van de bodem in ons dagelijks leven: de bodem vormt het fundament van ons bestaan. Voor de bodemspecialisten ziet zij de taak om de planologen te voeden en ervoor te zorgen dat de bodem de plek krijgt die ze verdient. “Door de potentie van de bodem te benadrukken, kunnen we het beeld positiever maken”, aldus Tanja Klip.

Johan Meulenkamp, voorzitter van het Nationaal Comité Nederland, richtte zich tot het publiek namens Mijn Aarde. Dit initiatief geeft in 2008 inhoud aan het door de VN uitgeroepen Internationaal Jaar van de Planeet Aarde, waarvan “Mijn Aarde” het Nederlandse voortvloeisel is. Bewust Bodemgebruik werkt nauw samen met 'Mijn Aarde'. Een vitale bodem is volgens Meulenkamp fundamenteel voor tal van functies. Maar ook voor de biodiversiteit. ‘Mijn Aarde’ organiseert dit jaar bijeenkomsten waarin het krachtenspel van bedrijf, overheid, wetenschap en publiek in relatie tot de aarde centraal zal staan. De inzet zal zijn, te onderzoeken hoe dit krachtenspel een samenspel kan worden.

Taante
Jos Verheul, woordvoerder van 'Bewust Bodemgebruik', toonde een door het initiatief gemaakte film die overtuigend in beeld bracht hoe we de potentie van de bodem beter kunnen benutten en daarbij de bodem in zijn waarde kunnen laten. Woorden om de bijeenkomst af te sluiten werden Jos niet meer gegund vanwege de overdonderende entree van ‘Taante’. Eenmaal in de zaal, uitte deze haar ongerustheid over de manier waarop wij met onze bodem omgaan. In plaats van alleen maar te nemen, mogen we ook wel eens iets teruggeven voor de bodem. Al was het maar door de bodem, naar oud-Surinaams gebruik, te plengen met water als we er weer eens een schop in steken of palen in heien. Weliswaar een heel andere benadering van bewust met de bodem omgaan, maar wel een die stemt tot nadenken. ‘Taante’ sloot haar verhaal dan ook passend af door de bodem 'ritueel' te plengen met water.

De bodem als regenboog
Cabaretière Jetty Mathurin kwam ten slotte uit de vermomming van ‘Taante’ tevoorschijn. Samen met kunstenares Carina Mathot bezegelde zij de officiële start van Bewust Bodemgebruik. Beiden onthulden een kunstwerk getiteld ‘De bodem als regenboog’. Dit werk, bestaande uit 3 piramides, symboliseert het kloppende hart van de nieuwe beweging. Een ieder kon aan het kunstwerk een schepje of zakje ‘eigen bodem’ toevoegen, als blijk van persoonlijke waardering voor de bodem. Jetty Mathurin beet het spits af en daarmee ging bewust bodemgebruik echt van start!

 

meer info: Bewust Bodemgebruik

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl