Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

12 juli 2008

Blankestijn Inbraakpreventie realiseert grootste Verso-sluitplan in Europa

Mechanisch/elektronisch sluitsysteem is veiliger en eenvoudiger aanpasbaar

In opdracht van woningcorporatie De Alliantie Eemvallei uit Amersfoort voorziet Blankenstijn Inbraakpreventie uit Barneveld de gebouwgebonden ruimten v van haar woongebouwen in Amersfoort van een nieuw mechanisch/elektronisch sluitsysteem.

In totaal gaat het om meer dan 500 cilinders. Daarmee is dit het grootste sluitplan van Verso in Europa. Stefan Blankestijn, directeur/eigenaar van Blankenstijn Inbraakpreventie: 'Dit mechanisch/electronischsysteem garandeert optimale veiligheid en gebruikersgemak'.

Hoe veilig zijn de oude vertrouwde mechanische sluitsystemen? Als voorbeeld noemt Arjon Winters, projectleider/adviseur bij TriaCon, bouwmanagement uit Kampen, de nieuwbouw en renovatie van de woningen van De Alliantie Eemvallei in Amersfoort: "Hier zijn de afgelopen jaren meer dan 500 sleutels afgegeven, waarvan nog maar bij ongeveer 150 slechts bekend is, in wiens handen ze zijn. Het merendeel van de sleutels is ontraceerbaar. Redenen zijn o.a. personeelswisselingen bij eigen personeel en personeel van derden, waarbij niet alle sleutels worden ingeleverd of kwijt zijn en het uitgeven van sleutels zonder juiste registratie. Dat maakt dat een mechanisch sluitsysteem vervolgens geen optimale veiligheid meer biedt."

Eigen sleutel

Als tweede nadeel van een mechanisch sluitsysteem, noemt Winters, dat het oude sluitsysteem niet op alle ruimten was doorgevoerd, waardoor onderhoudsmensen met dikke sleutelbossen rondlopen. Bij een elektronisch sluitsysteem is dat probleem op te lossen met een sleutel of chip, die via de computer wordt geautoriseerd.
De Alliantie erkende het probleem en won advies in bij bureau TriaCon. "Wij hebben toen een rapport geschreven en geadviseerd te kiezen voor een mechanisch/elektronisch sluitsysteem. Het voordeel daarvan is, dat het minder duur is dan een volledig elektronisch sluitsysteem, je kunt namelijk ook (voordeligere) volledig mechanische cilinders in het systeem toepassen   en dat met name oudere mensen, die er aan hechten om op de oude vertrouwde manier een sleutel in het slot te steken, dat kunnen blijven doen."   Uiteindelijk werd gekozen voor het Verso-sluitsysteem.

Verso sluitsysteem

Het Verso sluitsysteem is een zeer intelligent systeem van IKON voor een veilige toegangscontrole. Het werkt op basis van individueel te programmeren sleutels en het kan worden toegepast in een veelheid van cilinders. Niet alleen deuren, maar ook hangsloten, meubelsloten en sluithevels. Zowel de sleutels als de cilinders in het Verso systeem zijn uitgerust met elektronica. Daardoor kan men bij elk slot uitlezen wie er, wanneer en hoe laat is binnengegaan. En via de computer kan men zorgen dat een sleutel, die door onderhoudsmensen niet is teruggegeven, niet meer gebruikt kan worden. Verso is een van de weinige combinatiesystemen van elektronisch en mechanisch. Het aantal mogelijke combinaties loopt in de miljoenen met dit systeem, dat ook helemaal op maat wordt ontwikkeld, en door de gebruiker zelf onderhouden kan worden via de bijgeleverde software. Winters: "Een bijkomend voordeel is, dat de voeding zich in de sleutel bevindt en het systeem minder kwetsbaar is, omdat men zelf de batterij kan verwisselen."

Aanbesteding

Na de keuze voor het Verso-systeem deed TriaCon een aanbesteding, waarbij Blankestijn Inbraakpreventie als leverancier uit de bus kwam. Inmiddels zijn de eerste systemen geplaatst en zullen de komende jaren, zowel in de nieuwbouwprojecten van De Alliantie in Amersfoort, als ook in de renovatie het Verso-systeem worden aangebracht. Winters; "We zijn begonnen met de 28 meest urgente locaties. Maar daar houdt het niet mee op. Om de investeringen te spreiden zullen elk jaar een aantal nieuwe complexen van het nieuwe sluitsysteem worden voorzien. In de nieuwbouw zullen de Verso-systemen ook worden geïmplementeerd, zodat na verloop van enige tijd alle gestapelde bouw van de Alliantie Eemvallei op dit sluitplan is aangesloten.

De bewoners en zeker ook de onderhoudsmensen zijn zeer enthousiast over het nieuwe systeem, waarbij wel dient opgemerkt ", aldus Winters: "Een elektronisch sluitplan functioneert pas dan optimaal wanneer de aangeleverd en in de computer ingevoerde informatie ook daadwerkelijk klopt". Dat houdt in dat de voorbereiding zeer secuur dient te gebeuren en je afhankelijk bent van informatie van derden, want wanneer niet de juiste personen worden geautoriseerd, zal het systeem niet optimaal functioneren.' Dit geldt overigens ook voor traditionele mechanische systemen die daarbij als nadeel hebben dat hier ontwerpfouten niet of moeilijker zijn te herstellen.

meer info: Blankesteijn Inbraakpreventie
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl