9 augustus 2008
Gestuurde hydraulische bewegingen mogelijk met synchroon hefsysteem van Enerpac.
De betonnen boogstructuur van de Third Millenium Brug in Zaragoza krijgt vorm door de verfijnde hydraulische hefprocedure.
In de laatste constructiefase van Zaragoza’s Derde Millenium Brug werd met behulp van Enerpac’s hydraulisch synchone heftechniek de boogconstructie uit elkaar gedrukt om het laatste deel van de betonnen boog te kunnen gieten en sluiten.
Zo’n 2000 jaar nadat de Romeinen enkele beroemde boogbruggen in de geschiedenis bouwden, verschijnt in een van hun oude steden een nieuw wapenfeit dat een weerspiegeling is van hun prestaties. De Derde Milleniumbrug, een van ‘s werelds meest adembenemende bruggen, is een pronkstuk van de Expo 2008 in Zaragoza. Zaragoza is de vijfde stad van Spanje en werd in de Romeinse periode Caesarea Augusta genoemd met de Ebro-vallei als afzetgebied. Deze brug, ontworpen door architect Juan Jose Arenas, en 36 miljoen euro kostte, heeft een elegante en complexe structuur met een betonnen boog.
However, heating the 53-foot diameter spheres, each supported by 12 cylindrical legs, would have caused new stresses to the legs and their points of attachment to the spheres. It was clear that during heat treating of the spheres, the bottom ends of the legs had to be free to move in a horizontal plane so as to accommodate thermal expansion.
12.000 ton hydraulische kracht buigt de betonnen constructie van de Derde Milleniumbrug in Zaragoza, om het laatste deel van de boog te kunnen gieten en sluiten als kroon op het werk.
Net zoals de Romeinen de ontwikkeling in de techniek van beton en hydrauliek voor hun aquaducten en triomfbogen gebruikten, wendde bouwbedrijf Dragados zich tot Enerpac om met de geavanceerde hydraulische technologie met PLC-besturing het wereldrecord heffen in de boogstructuur van de Derde Milleniumbrug te vestigen. De brug heeft een totale lengte van 270 m, een spanwijdte van 216 m, een wegdekbreedte van 48 m en een totale breedte van 68 m bestaande uit 6 rijstroken en 2 fietspaden. De complete structuur is gemaakt van hoogwaardig beton.
Met een synchroon hydraulisch hefsysteem met zes 2000 ton dubbelwerkende borgmoercilinders werd een opening gemaakt in de betonnen boogstructuur. De gehele hydraulische hefprocedure en beweging werd gecontroleerd met een geïntegreerde PLC-besturing.
“Beton is een ongewone keuze voor een brug van deze omvang en met deze unieke vorm. Zo werd het voor Dragados een hele uitdaging om het wereldrecord heffen in de top van de brug te vestigen en daarbij maakten ze gebruik van de hydraulische oplossing van Enerpac”, aldus Jesus Gonzalez, de technisch directeur van Enerpac in Spanje.
“Het meest cruciale deel in de uitvoering van de constructie die in de eerste week van april 2008 plaatsvond, was het uit elkaar drukken van de top van de boogstructuur. Dit werd gedaan met behulp van het synchrone hydraulische systeem met zes dubbelwerkende borgmoercilinders van Enerpac. Zij hebben elk een hefcapaciteit van 2000 ton en alle zes vijzels worden door een enkele pomp met PLC-besturing aangedreven.” “Dit geïntegreerde systeem werd aanvankelijk gebruikt om de boog te verplaatsen en om voldoende ruimte tussen de balken te maken voor het laatste gedeelte. Daarna werd het systeem ingezet om hydraulisch te heffen waardoor de kabels onder spanning kwamen te staan en het wegdekgedeelte in zijn definitieve positie kon worden gebracht,”aldus Jesus Gonzalez.
Het succes van het project hing af van de probleemloze en veilige toepassing van de verfijnde hefprocedure die ook nog eens binnen de planning van het project paste. Met nog drie dagen te gaan om de hefprocedure in de boog af te ronden, hadden technici behoefte aan hoge nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en veiligheid bij hun gevecht tegen de deadline van Expo 2008.
Het succes van het Third Millennium Bridge-project in Zaragoza hing af van de probleemloze en veilige toepassing van de verfijnde hydraulische hefprocedure die ook nog een binnen de kritische pad van het project-planning paste.
Jesus Gonzalez zei dat het aangepaste gesynchroniseerde systeem was ontworpen om de twee delen van het hoogste punt in de boog uit elkaar te duwen en in bedwang te houden waardoor de boog niet kon bewegen. Voor de nauwgezette uitvoering hiervan is een elektronisch programmeerbaar systeem nodig dat drie paar hydraulische vijzels synchroniseert met een nauwkeurigheid van een halve millimeter tussen het voorste en achterste aangrijppunt van de vijzels en dat een ongelijke last van 30 ton tolereert. Hij legt uit hoe het systeem zorgde voor een kracht van meer dan 12.000 ton op de boog zodat op 36 meter boven het wegdek van de brug de druk- en sluitprocedure mogelijk werd.
Er werd bij de constructie van de brug in twee fases gebruikgemaakt van het synchrone systeem van Enerpac. Eerst werd het wegdek van de brug met een duwsysteem gebouwd dat de constructie op de tijdelijke draaipunten schoof. Dit vroeg om een elektronisch volgsysteem van 8 rijen cilinders van elk 150 ton.
Het aangepaste gesynchroniseerde systeem was ontworpen om de twee delen van het hoogste punt in de boog uit elkaar te duwen en in bedwang te houden waardoor de boog niet kon bewegen. De uitvoering van het project, de brug met de hoogste boog in de wereld over een rivier, werd voor het grootste deel mogelijk gemaakt door de gesynchroniseerde systemen die werden ontwikkeld door het Integrated Solutions-centrum van Enerpac in Spanje.
De boogconstructie werd in de tweede fase vervaardigd met behulp van drie paar hydraulische vijzels bestuurd door een drukopnemer van 1600 bar en een snelheidssensor. Er werd een computergestuurde synchronisatie ontwikkeld voorzien van speciale software waarmee met het rollen rekening gehouden kon worden tijdens het openen van de boog, en ook de belasting per vijzel alsmede per groep van twee vijzels kon worden bestuurd.
Het systeem kent een automatische beveiliging zodat de procedure automatisch wordt gestopt en de last wordt vastgehouden zodra synchronisatie wordt onderbroken.
bron: Enerpac
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.