13 september 2008
De toekomst van de Afsluitdijk
Een volk dat leeft bouwt aan zijn toekomst’ staat er op het monument op de Afsluitdijk. De toekomst van de Afsluitdijk zal er in elk geval anders uit zien, want de huidige dijk moet versterkt worden. Daarvoor zijn verschillende plannen in de maak: zo organiseert Rijkswaterstaat een marktverkenning via consortia van bedrijven, die dit najaar gepresenteerd worden.
Voorafgaand daaraan organiseerden Rijkswaterstaat en CURNET de ontwerpwedstrijd ‘De Afsluitdijk van de toekomst‘ voor studenten van WO en HBO.
Doel van de wedstrijd: aantonen hoeveel inventiviteit er aanwezig is bij jonge mensen die vanuit diverse opleidingen binnenkort de arbeidsmarkt bestormen.
Er zijn 6 inzendingen binnen die door de jury beoordeeld zijn. Meer informatie hierover vindt u in de kenniskrant. In september worden de prijswinnaars bekend gemaakt. Ook zal er een publieksprijs uitgereikt worden.
Op 23 september 2008 is prijsuitreiking in het LEF Centre van Rijkswatertsaat in Utrecht.
Algemene informatie over de Afsluitdijk
De Afsluitdijk is 30 kilometer lang en verbindt Friesland en Noord-Holland. De dijk is voltooid in 1932 en betekende het einde van de Zuiderzee. Sindsdien scheidt de dijk Waddenzee en IJsselmeer en beschermt grote delen van Nederland tegen hoogwater. De Afsluitdijk is belangrijk voor de Nederlandse waterhuishouding.
Inmiddels bestaat de Afsluitdijk 75 jaar. Aan de bouw van de dijk (als onderdeel van de Zuiderzeewerken) ging een lange geschiedenis vooraf van plannen maken en besluitvorming. In die jaren maakten Nederland en de wereld grote ontwikkelingen door. Onlosmakelijk met de Afsluitdijk verbonden is ingenieur Cornelis Lely. Hij maakte de plannen die uiteindelijk leidden tot het besluit en de bouw van de Afsluitdijk en de Zuiderzeewerken. Zijn standbeeld staat bij het monument.
Rijkswaterstaat is al enkele jaren bezig innovatieve oplossingen te ontwikkelen om de afsluitdijk klaar te maken voor de toekomst. Denk daarbij aan versterking en verhoging van de dijk en aan de aanleg van extra spuicapaciteit. Het project “Afsluitdijk van de Toekomst” heeft als doel dit alles te integreren. De markt wordt in de vorm van een prijsvraag uitgedaagd in het nieuwe veiligheidsdenken een formule te bedenken, die tegemoet komen aan de – soms tegenstrijdige – eisen. Primair zijn dit eisen op het gebied van veiligheid, beheer en onderhoud. Maar ook wordt belang gehecht aan kosten, verbinding, vooruitziend en landschappelijke inpassing. In het kader van de collectieve kennisontwikkeling en gezien de rol van CURNET in relatie met de markt sluit het aan om in opdracht en in samenwerking met Rijkswaterstaat voor het project “Afsluitdijk van de Toekomst” een prijsvraag te formuleren.
Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.
Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.