Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

22 september 2008

Roel Blesgraaf wint Prijsvraag Duurzame Ontwikkeling

Welke impact heeft de productie van de Jatropha plant op het milieu in Tanzania? Deze vraag probeert Roel Blesgraaf MSc student Civil Engineering te beantwoorden.

De Jatropha plant is een plant die groeit in droge gebieden. Het gewas is bedoeld voor de productie van ingrediënten voor bio-diesel, zeep en medicijnen. Op 1 september heeft de rector Roel Blesgraaf uitgeroepen tot winnaar van de prijsvraag Duurzame Ontwikkeling en een cheque van €10.000 overhandigd.

Planet, people en prosperity
De jury over de prijswinnaar: het had alle drie de P’s voor Planet, people en prosperity, het onderzoek sluit aan bij eerder onderzoek en de lokale behoefte, betrokkenheid van het bedrijfsleven was duidelijk zichtbaar. De winnaar heeft een interessant probleem aangesneden vanwege de spanning tussen ontwikkeling van het Afrikaanse platteland en de mogelijk negatieve consequenties. De winnaar stelde heldere en sturende duurzaamheidscriteria op. Kortom ROEL BLESGRAAF een prachtig voorstel en onderzoek waar de jury zeer van onder de indruk was.

Duurzame Ontwikkeling
Het jaar 2007 was het 33e lustrumjaar van de TU Delft. Dit werd gevierd met tal van activiteiten die in het teken stonden van Duurzaamheid, met de focus op Afrika. Onze blik blijft gericht op het bedenken van oplossingen voor nijpende kwesties zoals duurzaamheid. Dit doet de TU Delft bijvoorbeeld door een prijsvraag onder de studenten uit te schrijven voor een duurzaam idee voor Afrika. De studenten is gevraagd een realistisch project te bedenken en te presenteren dat gericht is op duurzame ontwikkeling in Afrika. Bij het begrip duurzaamheid moeten de studenten denken aan evenwicht tussen financieel economische resultaten, sociale belangen en het milieu, rekening houdend met het hier en nu maar ook met toekomstige generaties. Het project moet voorzien in basisbehoeften van inwoners van Afrikaanse ontwikkelingslanden, en een creatieve, innovatieve, technologische oplossing zijn die is uit te voeren met een of meer bedrijven. Het project moet zijn goedgekeurd door een TU Delft docent.

Prijs
De winnaar krijgt reis- en verblijfkosten ter waarde van maximaal 5000 euro om het project in het buitenland te kunnen starten en maximaal 5000 euro aan projectkosten om de uitvoering van het project daadwerkelijk te kunnen starten.

Inzendingen
De studenten hebben hun bruikbare, originele en goed doordachte projecten ingediend. Er waren 11 reacties. Sommige projectvoorstellen bevatten globale ideeën, andere bleken concrete productvoorstellen te zijn, en weer andere meer onderzoeksvoorstellen. Deze onderlinge verschillen bleken geen probleem te vormen bij de jurering. S4S gaat de ingezonden projecten bekijken om te adopteren.

Meer weten: http://students4sustainability.nl/

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl