Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

23 september 2008

Drukbezochte 10e Internationale Docomomo Conferentie is zeer succesvol verlopen

‘The Challenge of Change – Dealing with the Legacy of the Modern Movement’

De 10e Internationale Docomomo Conferentie, die van 17 tot en met 19 september plaatsvond in de Van Nelle Ontwerpfabriek te Rotterdam, was een groot succes. De jubileumeditie van deze conferentie werd door meer dan 300 enthousiaste deelnemers uit 65 verschillende landen bezocht.

Met een drukbezochte lezing door Herman Hertzberger werd op dinsdag 16 september de aftrap voor de conferentie gegeven in het nieuwe gebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Gedurende de drie dagen werden de deelnemers getrakteerd op prikkelende presentaties en levendige debatten. Op vrijdagmiddag 19 september werden hiervan de uitkomsten aan het grotere publiek gepresenteerd. Daarnaast werd de 1e prijs uitgereikt aan het beste plan van de 2e Internationale Docomomo Studenten Workshop ‘Strategies for the Coolsingel strip’. Het winnende plan gaf een simpele, maar toch elegante oplossing voor de problematiek in het gebied rond de Coolsingel en de Lijnbaan in Rotterdam.

Tevens werd de Europa Nostra Award voor de restauratie en herbestemming van de Van Nelle fabriek onthuld door de nieuwe wethouder Participatie en Cultuur Rik Grashoff. Voor deze gelegenheid werd de historische figuur Cees van der Leeuw, firmant van Van Nelle, weer tot leven gewekt.Rechts wethouder Rik Grashoff, midden Eric Gude (één van de projectontwikkelaars van de Van Nelle Ontwerpfabriek), links een acteur die oud-Van Nelle-firmant Cees van der Leeuw speelde.
(fotograaf: Wido Quist)

Tot slot wist Barry Bergdoll (hoofdconservator Architecture & Design, MoMA, New York) in zijn lezing de essentie van de aan bod gekomen onderwerpen treffend onder woorden te brengen en legde hij tevens een link tussen het conferentiethema ‘The Challenge of Change’ en de verkiezingsstrijd in Amerika.

De volgende Internationale Docomomo Conferentie zal in 2010 in Mexico plaatsvinden. Stichting Docomomo Nederland dankt alle sponsoren, medewerkers en vrijwilligers voor hun bijzondere bijdrage.

De conferentiebundel, waarin alle presentaties zijn opgenomen, is te bestellen bij Stichting Docomomo Nederland (€ 90,-).

Over Docomomo
DOCOMOMO Nederland is een werkgroep van de internationale organisatie voor het DOcumenteren en COnserveren van gebouwen en stedenbouwkundige en landschappelijke ensembles van de MOdern MOvement (Moderne Beweging).
Het doel van DOCOMOMO is het bevorderen van kennis van, en waardering voor het Nieuwe Bouwen in Nederland door middel van het in kaart brengen en aandacht geven aan de erfenis en het gedachtegoed van deze architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouw. DOCOMOMO werkt samen met andere organisaties om de doelen, zoals die geformuleerd zijn in de Eindhoven Statement, na te streven.

meer info: Docomomo Conference

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl