Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

16 november 2008

ATEX-deuren voorkomen ontploffingsgevaar in explosieve atmosfeer

Meestal wordt gedacht dat een ontploffing zich alleen voordoet indien direct vuur aanwezig is. De mogelijkheid van bijvoorbeeld hete oppervlakken, mechanische vonken of elektrostatische ontlading als ontstekingsbron wordt vaak over het hoofd gezien. Zo kunnen bijvoorbeeld deuren, al dan niet in combinatie met andere voorwerpen, een ontstekingsbron vormen. De ATEX-deuren van Merford Special Doors hebben geen inherente ontstekingsbronnen en zijn daardoor zeer geschikt voor explosiegevaarlijke omgevingen.

Volgens ATEX* richtlijn 1999/92/EG (ATEX 137, ATEX staat voor 'Atmosphères Explosives', ontplofbare atmosfeer) heeft iedere werkgever, die te maken heeft met explosiegevaarlijke omgevingen, een aantal verplichtingen die gericht zijn op het voorkomen van en beschermen tegen explosies. De werkgever is voor de veiligheid van haar werknemers verplicht om organisatorische maatregelen te treffen en deze vast te leggen in een zogenaamd Explosieveiligheidsdocument (EVD). In een dergelijk document dient onder andere de gevarenzone-indeling te staan. Een explosiegevaarlijk gebied wordt op grond van de frequentie en duur van het optreden van een explosieve atmosfeer in zones onderverdeeld. Explosiegevaarlijk gebied dient voor werknemers duidelijk te worden gekenmerkt met een gele waarschuwingsdriehoek met in zwart de tekst "EX". Het Explosieveiligheidsdocument dient tevens informatie te bevatten over de explosierisico's en de maatregelen die daartegen getroffen worden. Hierbij dient ook de explosieveiligheid van de deuren beschreven te worden.

ATEX deuren

De stalen ATEX-deuren van Merford Special Doors zijn speciaal ontworpen om, in gebieden met potentiële explosieve atmosferen, ontstekingsgevaar van bijvoorbeeld gas en stof te vermijden. De deuren zijn zo ontwikkeld dat elektrostatische ontlading, slagvonken (door dichtslaande deur) en wrijvingsvonken door contact met materialen op de grond worden voorkomen. Daarnaast kunnen de deuren dienst doen als een barrière voor het uitbreiden van eventuele explosieve atmosferen, oftewel als een afscheiding van een gevarenzone. Bovendien wordt de gebruiker veel werk uit handen genomen doordat de ATEX-deuren worden geleverd met direct bruikbare documentatie voor het Explosieveiligheidsdocument.

meer info: Merford Atex deuren

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl