Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

27 november 2008

Massa ontslagen in de bouw verwacht

De bouw wacht het komend jaar het ontslag van tienduizenden werknemers als niet snel maatregelen worden genomen. Aan tijdelijke werktijdverkorting heeft de branche niets, want daar moet voor 1 januari een beroep op worden gedaan.

De bouw moet de hardste klappen dan nog krijgen. Dat zegt voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw.
,,De projecten die in gang zijn gezet, lopen nog. Dus de bouw zit nu niet zonder werk. Maar het moet natuurlijk niet zo zijn dat steunmaatregelen zijn uitgeput op het moment dat de bouwsector hulp nodig heeft'', aldus Van Haaster.

De bouw is een van de sectoren die het hardst door de kredietcrisis zal worden getroffen. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) concludeerde onlangs al dat het aantal vergunningaanvragen met 30 procent is gedaald en de bouw van nieuwe huizen is ingestort. Daarmee zouden zo’n 20.000 directe banen op het spel staan en nog eens 20.000 bij toeleveranciers, aldus FNV Bouw. ,,Ik heb werkgevers zelfs horen zeggen dat zij op het dubbele rekenen'', zegt Van Haaster.

De bouwbond sluit zich aan bij de werkgeversorganisatie Bouwend Nederland. Zij willen dat het kabinet snel het btw-tarief op bouwwerkzaamheden verlaagt van 19 naar 6 procent. Daarnaast wil FNV Bouw dat woningcorporaties met hulp van de overheid de energiezuinige verbouwingen aan oude huurwoningen versneld uitvoeren.

De maatregelen kunnen tijdelijk worden ingevoerd. In 2011 trekt de bouw alweer aan, is de voorspelling van het EIB. Van Haaster. ,,Daarnaast is de branche zo vergrijsd, dat binnen twee tot drie jaar 25.000 bouwvakkers met vervroegd pensioen gaan. Dan is er weer een gigantisch tekort aan personeel.''

Bouwvakkers maken zich grote zorgen over de kredietcrisis, blijkt uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van FNV Bouw. Ruim de helft van de werknemers verwacht dat de kredietcrisis op een of andere manier gevolgen zal hebben voor hun baan. Een derde van de bouwvakkers vreest dat de kredietcrisis hun financiële situatie aantast en ook gevolgen heeft voor hun pensioenvoorzieningen.

bron: Nederlands Dagblad

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl