Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 november 2008

Eurlings legt wens Kamer naast zich neer

Minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA) is niet van plan zijn Spoedwet wegverbreding opnieuw naar de Raad van State te sturen, zoals de Tweede Kamer eist.

Dat maakte de bewindsman vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. "De Kamer moet de blokkade op de wet opheffen."

Het gaat om een spoedwet waarmee snelwegen op dertig locaties kunnen worden verbreed. Eurlings wil haast maken en bewerkstelligen dat nog deze kabinetsperiode 'de schoppen de grond in gaan'.
Daarom is het van belang dat de Tweede Kamer de wet nog voor het kerstreces behandelt, meent de bewindsman.

Luchtkwaliteit
De wet is al een keer bij de Raad van State geweest. Naar aanleiding daarvan heeft het kabinet onder meer de bepaling toegevoegd dat bij de aanleg van een weg de gevolgen voor de luchtkwaliteit tot op een kilometer afstand moeten worden berekend. Nu is er geen duidelijke norm, waardoor lange procedures kunnen ontstaan.

Eis
De Kamer eiste deze week dat de minister zijn wetsvoorstel opnieuw naar de Raad van State zou sturen zodat de raad kan oordelen over de aangebrachte wijzigingen. Deze zorgvuldigheid zou onnodige procedures achteraf kunnen voorkomen, menen de Kamerleden.

Nogmaals
Eurlings is dit echter niet van plan, omdat alle wijzigingen van de Raad van State zijn doorgevoerd. Ook heeft de bewindsman zich 'nogmaals' over de wet laten adviseren door het ministerie van Justitie. Dat departement oordeelde dat het 'niet nodig' en 'niet gepast' is het voorstel opnieuw naar de Raad van State te sturen.
"Het zit juridisch goed in elkaar. Dat heeft de voltallige ministerraad vandaag, inclusief de minister van Justitie, herbevestigd", zei de bewindsman na afloop.

Verzet
De minister riep de Kamer op het verzet te staken en de wet alsnog voor het nieuwe jaar aan te nemen.
Eurlings wil graag eventuele onduidelijkheden wegnemen, maar de Kamer moet niet doorslaan in 'nodeloos talmen en treuzelen', aldus de bewindsman. Juist in deze tijd van kredietcrisis zijn infrastructurele werken van belang voor bedrijven en werknemers. "Ons land heeft dit echt nodig", aldus Eurlings.

Bron: nu.nl

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl