Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

1 december 2008

Steun rijk voor omslag in bouw is broodnodig

Roeland Kreeft, sinds twee maanden Arnhems wethouder van Volkshuisvesting, weet dat de komende jaren het roer om moet.
Maar hoe de koers moet zijn, is nog onduidelijk: "Ik heb niet meteen een kant-en-klaar plan."

Duidelijk is dat te vaak plannen worden gemaakt voor appartementengebouwen. Dat geldt met name voor kleine bouwlocaties temidden van andere panden. "Vaak is de grond daar duur, en om meer geld te verdienen, gaan de huizen de hoogte in", aldus Kreeft.

Hij wil ook op dat soort plaatsen eengezinswoningen. "En hoe je dan geld verdient? Goede vraag." De wethouder ziet een taak voor de rijksoverheid om dergelijke projecten financieel haalbaar te maken. Rijkssteun is de komende jaren onontbeerlijk, vindt hij.

'Den Haag' maakt na jaren van financiële steun voor dergelijke projecten juist een terugtrekkende beweging. "Jullie kunnen het nu zelf wel, is de gedachte. Maar de moeilijkste locaties moeten nog komen. We zijn natuurlijk begonnen met de gemakkelijkste."

Arnhem maakt dit jaar een flinke slag op weg naar de vijfduizend huizen die de stad voor 2010 moet realiseren. Andere gemeenten gaat het veel minder goed af, met als gevolg dat zij minder geld van de rijksoverheid krijgen dan op grond van de afspraken was begroot.

Kreeft pleit ervoor geld dat op die manier vrijkomt geen andere bestemming te geven. "Juist in de moeilijke tijden die er aan lijken te komen, kunnen deze subsidies helpen de noodzakelijke woningbouw op peil te houden", vindt hij.

Daarvoor is het ook nodig meer te investeren in de wijken, om ze zo voor huizenkopers interessanter te maken. "We doen dat al in Malburgen en Presikhaaf, maar dat zou ook moeten in wijken als De Laar", aldus de wethouder.

Hij voorziet in Arnhem een blijvende behoefte aan woningen, ondanks de kredietcrisis. Doorstroming op de huizenmarkt (bijvoorbeeld huurders die willen kopen) is daarvoor echter cruciaal.

bron: De Gelderlander

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl