Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

2 december 2008

Aantal faillissementen in bouw neemt toe

Het aantal faillissementen onder bouwbedrijven zal in 2009 30 tot 40 procent hoger uitkomen dan dit jaar. Alle ondernemingen moeten oppassen: het mbk, zzp’ers en ook grote bouwbedrijven.

Dat zegt Walter Toemen, directeur riskmanagement bij kredietverzekeraar Euler Hermes. “Het aantal incasso’s en schadeuitkeringen ligt 15 procent hoger dan vorig jaar. Het is niet ondenkbaar dat dit cijfer verder stijgt. Nederland is een exportland en zwaar afhankelijk van omringende landen. En de berichten uit Duitsland gaan zeker niet de goede kant op, het gaat er beduidend minder.”

In Nederland zijn veel toeleveranciers van de bouw overvallen door de verslechtering, ziet Toemen. Bedrijven die het in 2007 en in het eerste kwartaal van 2008 nog goed deden, zijn de laatste tijd in de problemen gekomen. “Dat het zo snel om kan slaan, is nieuw voor ons.”

Limieten
De crisis is voor de kredietverzekeraar aanleiding kredietlimieten aan te passen. “De prijs voor risk is enorm gestegen”, verklaart Toemen. “Ook wij trekken limieten in. Het gaat om 3 procent van de limieten die uitstaan. Het zwakke deel van het bedrijfsleven.” Om hoeveel bouwbedrijven het gaat, wil de verzekeraar niet zeggen. Euler Hermes heeft honderden klanten in de (toeleverende) bouwwereld, en verzekert de kredieten van duizenden bouwbedrijven.

Euler Hermes is na Atradius een van de grootste kredietverzekeraars in de bouwsector. Vorige maand besloot concurrent Atradius de limieten van 780 bouwbedrijven en toeleveranciers naar beneden bij te stellen. Sindsdien heeft Euler Hermes veel nieuwe klanten mogen ontvangen. “Maar het grootste deel van onze nieuwe klanten komt niet over van een concurrent, maar was onverzekerd.” Het overnemen van Atradius-klanten wordt bij Euler Hermes overigens niet altijd als positief uitgelegd. Het kunnen immers zwakke bedrijven zijn, met zwakke afnemers. Toemen: “Het is vaak zo: zwakke bedrijven trekken zwakke bedrijven aan.”

De bouw kent volgens hem relatief weinig bedrijven met vlees op de botten, nodig om in moeilijke tijden zoals deze, te overleven. Rendement en liquiditeit worden de komende tijd nog belangrijker, voorspelt de directeur. “Cash is king. Liquiditeit is nodig om hick ups te nemen, zoals tegenvallende projecten, maar ook tegenvallers zoals deze kredietcrisis.”

bron: Euler Hermes Kredietverzekering

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl