Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

8 december 2008

CPB verwacht zware recessie in Nederland

Een periode van twintig jaar van economische voorspoed is ten einde. De Nederlandse economie komt in een diepe recessie die nog geruime tijd kan aanhouden.

Dat stelt het Centraal Planbureau, CPB, in een prognose voor de komende twee jaar. De rekenmeesters van het kabinet komen hiermee met de cijfermatige onderbouwing van de sombere uitlatingen van premier Jan Peter Balkenende vrijdag na de ministerraad.

Het Planbureau denkt dat de economie volgend jaar krimpt met 0,75%. In de tweede helft van 2009 zou een herstel inzetten dat in 2010 doorzet. Dat jaar zou er 1% groei kunnen zijn.

'De onzekerheden zijn ongekend'
In een interview met Het Financieele Dagblad relativeert directeur Coen Teulings van het CPB echter de waarde van deze voorspellingen. "De onzekerheden zijn ongekend en de neerwaartse risico’s groot." In een alternatieve variant is de recessie nog een stuk dieper en loopt door tot in 2010. Dan komt de krimp volgend jaar uit op 2% en is er nulgroei in 2010.

Verder neemt de werkloosheid sterk toe. In de hoofdvariant is er een verdubbeling van 300.000 werklozen dit jaar tot 600.000 in 2010. Ging het CPB in september nog uit van een verdere stijging van de inflatie van 2008 op 2009, door de ongekend sterke daling van de olieprijs is die verwachting radicaal bijgesteld. Dit jaar komt de inflatie uit op 2,5% om volgend jaar te dalen tot 1,5%.

Bizarre situatie rond koopkracht
Omdat de cao-lonen voor volgend jaar al voor een belangrijk deel vastliggen als gevolg van langer lopende loonafspraken, stijgt de koopkracht fors. Volgens het CPB komt dit voor de gemiddelde burger neerop een stijging van 1,75%. Zo ontstaat de bizarre situatie dat de koopkracht sterk verbetert in een jaar van grote economische tegenslag.

De kredietcrisis en de kredietverlening door de banken is volgens Teulings de kern van het probleem. De grote vraag is wanneer banken de kredietverlening weer op gang brengen. ‘De banken hebben één belang. Ze willen hun eigen vermogen vergroten en minder uitlenen.’

Volgens Teulings is het niet alleen voor het CPB in de huidige omstandigheden lastiger voorspellen. "Dat geldt ook voor het IMF en de Oeso. Ze voorspellen herstel in 2010, maar als je ze de pin op de neus zet, geven ze toe voor met name 2010 heel onzeker te zijn."

Huizenmarkt evenwichtiger dan in het buitenland
Overigens somt Teulings ook een aantal positieve risico’s op voor de Nederlandse economie. Hij wijst op de stijging van de beschikbare inkomens. Ook is de Nederlandse huizenmarkt redelijk in evenwicht, zeker vergeleken me een aantal andere landen.

Bovendien is de hypotheekrente nu nog hoog, maar die kan gaan dalen. Teulings daarover: "Je mag toch veronderstellen dat de hypotheekrente de renteverlagingen van de ECB achterna gaat".

Oppassen met extra overheidsuitgaven
Teulings voelt weinig voor verruiming van de overheidsuitgaven. "In dat opzicht is de situatie van Nederland ook anders dan die van veel andere landen. Tot ver in 2009 zitten we nog met een krappe arbeidsmarkt. Als de verslechterende economische omstandigheden het begrotingstekort opstuwen tot meer dan 2% van het bruto binnenlands product, moet de regering echter overwegen om, anders dan in het coalitieakkoord is vastgelegd, toch het tekort maar wat verder te laten oplopen".

bron: Centraal Planbureau - BNR

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl