Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

12 december 2008

Energie in Bouw en Vastgoed 2009
Noordelijke provincies stimuleren energiebeleid met eigen vakbeurs

De provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Noord-Holland hebben op 8 oktober 2007 het Energieakkoord Noord-Nederland met het rijk gesloten met als doel de kabinetsdoelstellingen op het gebied van klimaat en energie te helpen realiseren en de energiegerelateerde en energie-innovatieve activiteiten in de regio te versterken. Een speerpunt in dat beleid is het energiezuiniger maken van de gebouwde omgeving. Het akkoord wordt onderschreven door een groot aantal noordelijke gemeenten uit de Energy Valley regio, MKB-Noord en VNO-NCW Noord.

De energienormen voor nieuwe woningen zullen strenger worden. Zo wil de regio versneld komen tot aanscherping van de EPC door deze medio 2009 te verlagen naar 0,5 en in 2011 naar 0,3. In de utiliteitsbouw worden vergelijkbare stappen overwogen. Anderzijds is het streven om bij de renovatie van enkele tienduizenden bestaande woningen de energie-index met minimaal twee stappen te verbeteren.

Om niet alleen bij plannen te blijven maar concreet e.e.a. aan te pakken hebben de provincies Groningen, Friesland en Drenthe het initiatief genomen voor een nieuw vakevent,

Energie in Bouw en Vastgoed 2009
op 27 en 28 mei in de nieuwe TT Hall Assen.

De organisatie berust bij Libéma Exhibitions BV, onder andere bekend van haar nationale vakbeurs Energie in de Brabanthallen ’s-Hertogenbosch die jaarlijks in oktober doorgaat en de Bouwbeurs Noord-Nederland die dit voorjaar met succes in de TT Hall Assen gehouden is.

De uitdaging is energiezuiniger gebouwen te realiseren zonder meerprijs. Dat is op verschillende manieren mogelijk. Anderzijds is investeren in energiebesparende maatregelen een goede belegging. Energiezuinige gebouwen zijn zonder meer waardebestendiger en beter verhuurbaar. Gemeenten, woningcorporaties, projectontwikkelaars, aannemers, managers van bedrijven met een groot energieverbruik en leveranciers van energiezuinige oplossingen worden met elkaar in contact gebracht. Naast het beursgedeelte is er ruim plaats voor inloopvoordrachten, workshops en worden er twee congressen gehouden. Eén ervan is de derde editie van het congres Energiek Ondernemen van VNO-NCW Noord, dat ditmaal dus in Drenthe plaatsvindt.

Breed draagvlak
De beurs wordt vakinhoudelijk ondersteund door een adviescommissie bestaande uit vertegenwoordigers van de drie provincies, het Cartesius Institute, Energie Kenniscentrum en ECN als kenniscentra, de woningcorporaties De Volmacht, WoonFriesland en EBConsult, BNA Noord namens de architecten, Bouwend Nederland Regio Noord namens de aannemers, MKB Nederland en VNO-NCW en verder de NOM, Strijker Bouw, KIVI NIRIA, Stichting Energy Valley, UNETO-VNI, de stichting PassiefBouwen.nl en de PeGO (Platform energietransitie gebouwde omgeving)

Energiebesparing,
nog veel te doen conform Woononderzoek SysWov

De organisatie mikt op 100 gespecialiseerde exposanten. Van projectontwikkelaars en gemeenten die hun projecten en plannen tonen tot leveranciers van energie en energiebesparende oplossingen.

Dat gaat van dubbel glas tot duurzame energie opwekking. Van bemetering tot zonne-energie en van isolatie tot energiezuinige verlichting. In vijf- tot tienduizend woningen willen de provinciale overheden de nieuwste generatie ketels laten monteren. Overigens blijkt uit de cijfers van SysWov Woononderzoek Nederland dat 32% van de totale woningvoorraad in Noord-Nederland geen muurisolatie heeft, 60% geen vloerisolatie en 35% geen dakisolatie.

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl