Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

5 februari 2009

Corporaties vinden weg naar ict
door Frans van Velden - Cobouw

Woningcorporaties bezoeken in toenemende mate de vakbeurs Bouw en ICT. Zij moeten bijvoorbeeld een woningcarthoteek opbouwen met digitale tekeningen en informatie. Het aantal ict-leveranciers voor corporaties groeit.

Dat merkt Rob Roef op, directeur van VMV Cad-Adviseurs. Als lid van de adviescommissie voor de jaarlijkse vakbeurs heeft hij overzicht over de ontwikkelingen op het gebied van ict voor de bouw. Corporaties hebben digitale tekeningen en gegevens nodig voor het beheer van hun woningbestand. Ze moeten digitaliseren en komen daarom dit jaar bijna allemaal naar Bouw en ICT, op zoek naar passende systemen voor hun dagelijkse praktijk.
Daarnaast blijft de beurs een vakgericht publiek trekken. Elk oneven jaar komt een aantal bezoekers van de Bouwbeurs, die tegelijkertijd in de Jaarbeurs in Utrecht plaatsvindt, op de Bouw en ICT terecht. Zij krijgen daar een goede indruk van de stand van zaken.

Het valt Roef op dat de gebruikers van hardware en software nauwelijks zien hoe snel de techniek zich ontwikkelt. Een 3d-visualisatie van een ruimtelijke omgeving laat tegenwoordig zelfs de weerspiegeling van de omgeving in de ramen zien. Soms is het zelfs mogelijk om virtuele personen toe te voegen, die zich door de 3d-visualisatie kunnen bewegen.

Vanzelfsprekend
Roef is enthousiast over de ontwikkelingen, maar veel klanten merken het volgens hem niet eens op, zij nemen het nieuws als vanzelfsprekend. Hun aandacht gaat uit naar het ‘bimmen’, de toepassing van een bouwwerkinformatiemodel. Ondertussen laten ze ontwikkelingen liggen, die in de dagelijkse praktijk van pas zouden komen.
“De afgelopen jaren is een aantal commerciële producten vereenzelvigd met bim”, stelt Roef. “Maar bim is geen product. Bim is een manier van werken. Het gaat om het delen van informatie, het hebben van een grote verzamelbak waaruit iedereen informatie kan vissen. Dat is niet hetzelfde als allemaal met dezelfde software werken, zoals vroeger.”

Succes
Roef herinnert zich de tijd van dBase III en AutoCad 2. Interessant werd het pas, omdat met deze pakketten specifieke toepassingen gebouwd konden worden. Het succes van vMV Cad-Adviseurs is daaraan te danken. Het bedrijf heeft een werkmethodiek voor architecten ontwikkeld, met gebruik van Arkey software. De medewerkers kunnen ook zorgen voor een versnelling van routines.
“Met Arkey kun je heel goed tekenen. Met onze werkmethodiek worden tekeningen echter herkenbaar, ze krijgen de handtekening van het architectenbureau. We koppelen bovendien de representatie los van de werkelijkheid. Eenzelfde object verandert in onze methodiek gedurende het proces, van voorlopig ontwerp tot definitief ontwerp. In het begin is de informatie over materiaal of product nog niet relevant. Het is wel nodig om bijvoorbeeld een deur of een toilet te tekenen, maar de meeste informatie hoeft pas in een later stadium te worden vastgelegd”, aldus Roef. Alle medewerkers van vMV Cad-Adviseurs hebben op een architectenbureau gewerkt. “Wij weten hoe architecten werken, wij kennen de software en de toepassingen.”

Verhuizing
Hoewel Rob Roef deel uitmaakt van de adviescommissie van Bouw en ICT, neemt zijn bedrijf geen deel aan de vakbeurs. Dat heeft te maken met een aanstaande verhuizing naar een nieuwe locatie. Roef wil nog niet exact vertellen welke locatie, maar het wordt een goed bereikbare plek in het Rijnmond-gebied. Zodra de verhuizing achter de rug is, organiseert het bedrijf een evenement voor de klanten.

Richting
Bovendien is vMV Cad-Adviseurs op zoek naar de richting voor de komende jaren. De aandacht gaat zowel uit naar mogelijkheden om met meer mensen aan eenzelfde project te kunnen werken, als naar nieuwe ontwikkelingen. Daarnaast blijft vMV Cad-Adviseurs cursussen geven op het gebied van tekenen en visualisatie met Arkey, de vMV methodiek, Piranesi, ArtLantis en SketchUp.

meer info: Cobouw - vMV Cad-Adviseurs

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl