Nieuws van en voor bouwgerelateerde bedrijven

28 februari 2009

Prof. De Ridder vindt Kostenoverschrijding metro normaal

Amsterdammers moeten niet raar opkijken als de Noord/Zuidlijn uiteindelijk vier miljard euro kost en pas in 2020 klaar is, zegt hoogleraar Hennes de Ridder vandaag in de Volkskrant. “Niks bijzonders, als je het wereldwijd bekijkt”.

Onlangs werd bekend dat de lijn 2,3 miljard euro gaat kosten in plaats van 1,4 en dat hij op zijn vroegst in 2017 klaar is, in plaats van 2011. De tegenvallers waren voor wethouder Tjeerd Herrema aanleiding om op te stappen.

De Ridder, verbonden aan de TU Delft, stelt echter dat dit soort overschrijdingen normaal zijn bij grote bouwprojecten. Hij wijst onder meer op de Sydney Opera House en het Schotse parlementsgebouw, die uiteindelijk tien keer zoveel kostten als oorspronkelijk de bedoeling was.

Wel vindt hij dat Amsterdam geld had kunnen besparen. “Om een paar oude pandjes in de Ferdinand Bolstraat te laten staan, moeten nu twee tunnelbuizen boven elkaar worden gelegd. Ik zei, wat destijds nogal dwars was: zet die mensen vijf jaar in het Amstelhotel, geef ze elke dag biefstuk en een Mercedes met chauffeur, en dan nóg ben je tien keer goedkoper uit”.

Volgens De Ridder doen overheden er verstandig aan om bouwprojecten minder gedetailleerd aan te besteden en meer verantwoordelijkheid bij de aannemers te leggen. “Laat die aannemers het maar verzinnen, want zij moeten het ook bouwen. Die komen dan heus niet met fancy en ingewikkelde dingen, want de verplichtingen en aansprakelijkheden zijn dan veel duidelijker”.

De hoogleraar denkt dat ook de problemen op de Vijzelgracht op deze manier voorkomen hadden kunnen worden. Daar zijn vier historische panden verzakt als gevolg van een lek in een damwand. Aanstaande dinsdag publiceert de Ombudsman een rapport over deze kwestie.

Bron: Marcel van Lieshout / De Volkskrant.

Floor Goeroe's - Hennes de Ridder

 

 

 
Ook interessant


Thumbnail Image 1

Opinie

Thumbnail Image 1

Asset Management Infrastructuur

Thumbnail Image 1

Bouwnieuws


Thumbnail Image 1  Gravestate

Thumbnail Image 1

Asset Management Instituut

Thumbnail Image 1 

Badeta koffiebranders


Thumbnail Image 1

Waterbouwdag

Thumbnail Image 1

Extreem snelle hosting
Over ons


Bouwweb is in 1995 opgericht en was de eerste Internet Presence Provider voor de bouw en alle daaraan gerelateerde bedrijven.

 

 

Nieuws


Bouwnieuws 2023

Overzicht van pers- en nieuwsberichten van en voor de bouw. Uw bericht kan ook worden opgenomen.

 

Bouwopinie

Columns en opinierende berichten over projecten, studies en dissertaties met betrekking tot de bouw.

 

Contact


Bouwweb
van zuylen van nijeveltstraat 45A
2242 AJ wassenaar
e: redactie@bouwweb.nl